Hlavní obsah

A dost. Zahodili práci i hypotéku a roky se plaví šťastně kolem světa

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve 32 letech se rozhodli seknout se svými dosavadními zaměstnáními, koupili si plachetnici a spolu s kočkou Georgií objíždějí svět. Řeč je o Mattovi a Jessice Johnsonových, mladém páru z Michiganu, který se dobrovolně vzdal „amerického snu“.

Foto: Jessica, Matt, Profimedia.cz

Muž, žena a kočka na cestách

Článek

„Žili jsme jako ostatní: Chodili jsme do školy, pak jsme se vzali, koupili jsme si dům a začali budovat kariéru. Chybí nám jen dvě děti,“ žertují manželé, už vážně ale dodávají: „Strávili jsme příliš mnoho víkendů u televize, aniž bychom dělali něco, co nás opravdu baví. Uvědomili jsme si, že je třeba to změnit.“

V roce 2008 si proto koupili malou plachetnici, i když ani jeden z nich nikdy na lodi nebyl. Příprava jim trvala tři roky, jednoho srpnového dne roku 2011 ale Matt nechal své práce jako prodejce aut a Jessica odešla z pojišťovny, kde dělala, prodali všechno, co měli, a vypluli vstříc neznámé a vzrušující budoucnosti.

Od té doby podle listu The Daily Mirror žijí na moři a do dneška navštívili šestnáct zemí především v Latinské Americe a Karibiku, ale zavítali i do Evropy. Díky jejich skromnému způsobu života stále žijí z úspor, které získali prodejem domu s hypotékou, aut a všech svých věcí.

Nízké náklady

Výdaje zveřejňují na svém blogu mjsailing.com: v průměru utratí v přepočtu bezmála 27 tisíc měsíčně za palivo, přístavní poplatky, údržbu lodě, pojištění, jídlo a zábavu. Proč ne právě teď? Být spolu 24 hodin denně sedm dní v týdnu jim problémy nedělá, naopak, prý to jejich vztah jen posílilo.

„Nikdy nám nevadilo být neustále spolu. Navíc, když dojde na nějakou diskusi a naštveš se na toho druhého, nemůžeš nikam odejít, musíš problém vyřešit. Musíte spolupracovat, abyste zvládli udělat to, co je nutné,“ říkají. Aby se ale necítili tak sami, adoptovali z útulku kočku Georgie. „Na lodi je jako doma a na palubě působí jistěji než my. Nejraději sleduje ryby po stranách lodi, když někde kotvíme. Umí dokonce i plavat,“ ujišťuje dvojice.

A pár navíc rozumně dodává: „Slyšeli jsme tolik příběhů lidí, kteří si nechávali splnění svých snů na důchod a kvůli nemoci nebo finančním či jiným problémům se jim to nikdy nepodařilo. To jsme za žádnou cenu nechtěli. Nic nás doma nedrželo, tak proč nevyrazit hned teď?“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám