Hlavní obsah

Podlahy u kyperského městečka Pafos ukrývají nevyčíslitelný poklad

Novinky, Jakub Kynčl (Pafos)

Nedívat se pod nohy na cestách může být veliká chyba. Buď zakopnete, anebo přehlédnete něco zajímavého. Oči na zemském povrchu se však důrazně doporučují při procházení po pobřeží u kyperského městečka Pafos. Právě zde se totiž nacházejí skvěle zachovalé římské mozaiky, pro které byste v Evropě jen velmi složitě hledali konkurenci – jejich hodnota je nevyčíslitelná.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Mozaiky na Kypru vznikly před více než 1500 lety.

Článek

V přepočtu asi 120 Kč (4,5 eura) vás bude stát vstup do pafoského archeologického parku, přičemž pokud budete chtít využít svou vstupenku opravdu na maximum, budete mít celý den co dělat. V rámci parku můžete najít pozůstatky mnoha slavných historických domů, hrobky králů či již zmíněné a velmi slavné mozaiky.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Na jedné z nejznámějších mozaik v Théseově vile můžete spatřit mozaiku vyobrazující Thésea, Ariadnu a Minotaura v labyrintu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Některé mozaiky se dochovaly celé, jiné jen zčásti.

Není žádným překvapením, že celý archeologický park s památkami rozesetými podél pobřeží je od roku 1980 součástí světového dědictví UNESCO. A právě proto je Pafos jedním z nejoblíbenějších turistických středisek na Kypru pro ty, kteří chtějí válení u moře zkombinovat i s trochou historie.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Složitější mozaiky zobrazují výjevy z řecké mytologie.

V letní sezóně se díky charterovým letům některých českých cestovních kanceláří dostanete na Kypr přímo, což je proti zimním měsícům přeci jen drobná výhoda pro ty, kteří chtějí třeba kvůli malým dětem cestovat jednodušeji. Přitažlivé je přitom i okolí města Pafos, kde se nacházejí malebné vesničky, ve kterých jako by se zastavil čas.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Při pohledu zblízka je patrné, jaká to asi musela být práce mozaiky sestavovat.

Pokud se rozhodnete archeologický park v Pafosu navštívit, měli byste vědět, že otevírací doba je až do poloviny září 8.30 - 19.30. Věřte, že mozaiky vyprávějící antické legendy jsou nejen skvěle dochované, ale také velmi fotogenické.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám