Hlavní obsah

Šikmá věž v Pise už to nemá nahnuté

Právo, Karel Felt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Pisa, ozvěnou zazní Torre Pendente - šikmá věž. Světoznámá mramorová zvonice je vysoká 55,22 metru na severu a 54,52 metru na jihu. Proti svým základům je nakloněna o 3,99 metru.

Foto: Profimedia.cz

Šikmá věž v Pise

Článek

Na zvětšující se náklon už při její stavbě reagovali stavitelé zvláštními úpravami jednotlivých poschodí. Nakonec museli slevit ze smělých plánů. Přišla tak o světový primát, měla být nejvyšší zvonicí planety.

Dalších 300 let

Záchranu věže, které hrozilo zřícení, s napětím sledoval na konci minulého tisíciletí celý svět. Rozhodující bylo zpevnění jejího podloží a stabilizace základů. Měkký jíl totiž zavinil její naklánění už krátce po zahájení stavby v roce 1173. Nakonec byl tento architektonický klenot zachráněn.

V roce 1990 byla uzavřena pro turisty a po 11 letech znovu otevřena. Smí na ni jen omezený počet turistů, proto jsou fronty u vstupu na první ze sedmi poschodí velice dlouhé a rozumné je si vstupenky objednat předem a vyzvednout s potvrzeným voucherem. U věže minete frontu a bez dlouhého čekání se můžete vydat po 294 schodech vzhůru. Zabezpečení věže je prý unikátní a dokonalé a vydrží nejméně 300 let.

Foto: Profimedia.cz

Šikmá věž je vděčnou fotografickou atrakcí.

Náměstí Piazza dei Miracoli (někdy je uváděno jako Piazza del Duomo), v překladu Zázraků, důstojně naplňuje svůj název. Kromě Torre Pendente tu stojí 95 metrů dlouhý dóm — katedrála Nanebevzetí Panny Marie. Největším skvostem je kazatelna, kterou vytvořil místní slavný architekt a sochař Nicola Pisano.

Břehy řeky Arno

Další úžasnou stavbou je baptisterium Jana Křtitele, s kopulí ve výšce 55 metrů. Uprostřed je osmiboká křtitelnice. Jednou z osobností, která zde byla pokřtěna, byl Galileo Galilei, který se už jako mladý podílel na záchraně naklánějící se věže.

Kolem tří nejznámějších staveb se nacházejí pohřebiště Camposanto a muzea Opera a Sinopie, v nichž jsou umístěny nejvzácnější originály z katedrály a baptisteria. Výrazně ušetříte, když si objednáte a zaplatíte vstupenku do všech budov na náměstí Zázraků za devět eur předem. Stojí to za to.

Reklama

Související témata:

Související články

Itálie kraluje evropské produkci vína

Italové jásají. Opět se jim podařilo porazit největšího vinařského rivala – Francii. Producenti vína z Apeninského poloostrova jsou totiž podle údajů Evropské...

Výběr článků

Načítám