Hlavní obsah

Na tvrzi v Kurovicích objevili stařičkou černou kuchyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tvrzi v Kurovicích na Kroměřížsku byla objevena černá kuchyně z konce 14. století. Je ještě starší než ta, na níž se přislo loni, uvedl předseda Sdružení pro záchranu a obnovu Tvrze Kurovice Martin Malina. Tvrz, kterou odborníci označují za jedinečnou ukázku sídla středověké nižší šlechty na Moravě, sdružení od roku 2006 opravuje. Víkendové historické dny na tvrzi připomněly 740 let od první písemné zmínky o Kurovicích.

Foto: Archiv Tvrze Kurovice

Tvrz Kurovice

Článek

„Zbytky klenby byly objeveny 20 až 30 centimetrů nad nynější klenbou. Po vyčištění byly také objeveny zbytky centrálního komína, unikátního na Moravě," řekl Malina. Sdružení památku postupně opravuje. Ve sklepení funguje replika černé kuchyně a v budoucnu by měla být zprovozněna další v místech, kde kdysi černá kuchyně opravdu byla.

V prvním patře je dokončeno muzeum, v němž bude nyní výstava o historii obce. Ve druhém patře je zatím zprovozněna jedna místnost sloužící jako zázemí pro účinkující. Ve třetím patře je sál využívaný pro šermířské akce, jehož oprava by měla být dokončena letos. „Příští rok budeme slavit 10 let od začátku rekonstrukce, chceme ve třetím patře opatřit nátěrem stropní trámy, navoskovat podlahy a obnovit omítky," podotkl Malina.

Tvrz o víkendu zaplnili šermíři a příznivci historie, vystupovalo 150 účinkujících, kteří předváděli souboje. Konala se soutěž šermířů, hrála dobová hudba. Akci zahájil průvod obcí, historické dny přilákaly stovky návštěvníků.

První zmínka o kurovické tvrzi pochází z roku 1275. Je zajímavá zejména díky dochovanému středověkému zdivu v jádru tvrze. Za pozornost stojí kamenická výzdoba v interiérech a zřejmá stopa přestaveb jednotlivých slohů od středověku přes renesanci až po baroko. Kolem budovy se zčásti dochovalo opevnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám