Hlavní obsah

Cestovní vajíčko slibuje ekologický luxus

Novinky, fis

Ekologické budky ve tvaru obřího vejce by mohly poskytnout útočiště dvěma nocležníkům. Byly by schopné stát samostatně stejně jako jet tažené na přívěsu. Jsou příslibem modernizace kempování, cestovatelské svobody a šetrnosti k životnímu prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Takto by podle vizualizace měla vypadat Ecocapsule.

Článek

Takzvané Ecocapsule se zrodily v hlavách slovenských architektů z designérské firmy Nice Architects. Podle návrhu by tyto cestovní „kapsle“ produkovaly energii na vlastní chod, a to skrze solární panely a výsuvnou větrnou turbínu. Také by měly být schopné zachytit a ukládat dešťovou vodu, která by se díky zabudovanému filtru přeměnila na pitnou.

Foto: Profimedia.cz

Pokoj na cesty, který umí sám vyrábět energii.

Co se týče vnitřního vybavení, v této ultra moderní verzi karavanu by samozřejmě nechyběla postel, toaleta, sprchový kout ani kuchyňka. K dispozici by byl i prostor na jídlo či práci. Finální podoba ale bude nejspíš individuální. „Pro zákazníky připravujeme možnost konfigurace interiéru,” prozradil Novinkám Igor Žáček ze studia Nice Architects.

Foto: Profimedia.cz

Z prostoru je využitý každý kousíček.

Pokud by se Ecocapsule rozhodli používat aktivní cestovatelé, s povděkem by nejspíš využili možnost přepravy kabiny letadlem či v přepravním kontejneru. Mají být použitelné zkrátka kdekoliv na světě. Navržené rozměry dosahují 2,5 metru na výšku, téměř 4,5 metru na délku a něco přes dva metry na šířku.

Designéři na vývoji těchto kabin pracovali od roku 2008. Ve vizualizacích je umístili do různého terénu — na skálu, louku i do sněhu. Zda v terénu obstojí, ukáže až případné využití v praxi. Prototyp Ecocapsule byl letos k vidění na vídeňském Pioneers Festivalu, ke koupi by měl být od poloviny příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám