Hlavní obsah

Důl Bohumír se změnil v hornické muzeum

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájemci o návštěvu podzemí v Královéhradeckém kraji budou mít od pondělí 1. června šanci projít částí bývalého měděného dolu Bohumír v Jívce na Trutnovsku. Parta bývalých horníků totiž důl přeměnila na hornické muzeum.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

První návštěvníci Dolu Bohumír

Článek

„Dnem 1. června otevíráme první etapu prohlídkové trasy,“ poznamenal Karel Novotný, ředitel obecně prospěšné společnosti Důl Jan Šverma. Prohlídková trasa má délku zhruba 400 metrů.

Štola má reálnou podobu z roku 1965, kdy kvůli nerentabilnosti skončila těžba. Návštěvníci při prohlídce projdou částí štoly či prostorem bývalé strojovny těžního stroje. „Na trase uvidí také obnovenou původní výztuž štoly, figuríny horníků při práci či různé nářadí," řekl Novotný.

Stěnami mnohde ještě prosvítá zřetelná rezavá rudná žíla. „Tuna takzvané rudniny tady dávala okolo 25 kilogramů mědi. Ložiska například v Chile dávají dvakrát tolik,“ přiblížil Novotný.

Dřina rukama

Práce na zpřístupnění dolu stály zhruba 6,3 miliónu korun, které společnost získala z česko-polského projektu podpořeného evropskými dotacemi.

Ve zpřístupňování dolu se bude ještě pokračovat. Společnost chce také získat těžní stroj, který by byl instalovaný ve strojovně.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Informační tabule

Proměnu prvního patra Dolu Bohumír na hornický skanzen neprovázely mimořádné objevy. Horníci občas našli zrezivělou výhybku důlní železnice, kus krumpáče, tzv. kylovu, nebo vrtáku. „Jednu raritu tady ale máme. Jde o pořádný kus opuky, který odpadl od stropu štoly a odkryl podivnou puklinu. Nejde o dílo lidských rukou ani vody,“ popisuje Hrubý jedinečný geologický artefakt připomínající doupě permoníka.

Odpadlý kámen tvoří součást prohlídky. Ložisko Jívka začali těžaři otevírat od roku 1853, odkdy pomocí ručních nástrojů a trhaviny vyrazili do skály první kilometry chodeb.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Přijetí žen do hornického cechu

Otevření dolu Bohumír byla také příležitost k přijetí několika žen, budoucích průvodkyň po rudném dole, do hornického cechu prostřednictvím tradičního skoku přes kůži.

Důl se nachází v areálu společnosti Gemec-Union, zájemci o prohlídky, které se budou konat v 9.00, 11.00, 13.00 a 15.00, se nahlásí na vrátnici, kde si je vyzvedne průvodce. Prohlídky budou možné od 1. května do 30. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám