Hlavní obsah

Porcelánka Thun chce rozšířit okruh pro turisty

Porcelánka Thun 1794 chce rozšířit svůj návštěvnický okruh. Přestavbou bývalé jídelny má vzniknout prezentace porcelánové výroby od těžby kaolinu až po prodej. Porcelánka se snaží na přestavbu získat dotace na rozvoj turistického ruchu, uvedl technik porcelánky Jaroslav Šimek.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Porcelán z podnikové vzorkovny Thun

Článek

Společnost Thun 1794 si už nechala zpracovat projekt přestavby. Podle něj by v bývalé kantýně mohly být umístěny velké panely, na nichž by se návštěvníci mohli seznámit s celou technologií výroby porcelánu. Součástí má být i porcelánová školička.

„Celkové náklady odhadujeme kolem čtyř až pěti miliónů korun. Žádali jsme už dvakrát na ministerstvu pro místní rozvoj, ale zatím jsme neuspěli. V červnu ale budeme žádat znovu. Podle harmonogramu by pak práce mohly trvat asi šest měsíců," popsal Šimek.

Návštěvníci se mohou zapojit

Současným návštěvnickým okruhem projde přes 5000 lidí ročně a jejich počet stále roste, jak uvedla Růžena Dolinová, která okruhem provází. Návštěvníci si mohou prohlédnout kolekce porcelánu v předváděcím sálu, projdou se výrobou a ve školičce si mohou sami nazdobit porcelán.

Porcelánová školička je jedním z nejoblíbenějších míst prohlídky, hlavně pro školní výpravy. Ta ve výrobní hale by měla zůstat, v připravované expozici by ji měla doplnit další. Sloužila by zároveň jako místo, kde mohou dospělí návštěvníci, kteří si chtějí prohlédnout výrobu, nechat své děti hrát si s porcelánem.

Návštěvnický okruh v porcelánce Thun 1794 je součástí většího turistického okruhu po tradicích Karlovarska, který nabízí návštěvu muzea Becherovky, sklárny Moser a porcelánky. Podle generálního ředitele Thun 1794 Vlastimila Argmana se návštěvníci na této trase na malém území mohou seznámit hned se třemi proslulými značkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám