Hlavní obsah

Kostra pravěkého vampýra láká do Malých Hoštic

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravěké obydlí i pec plánuje v novém skanzenu v Malých Hošticích, který byl otevřen vloni v září, postavit vedení této opavské části. Navíc jsou od května v malohoštickém skanzenu k vidění i dvě kostry z archeologických vykopávek při budování kanalizace. Podle archeologů patří jedna z koster pravěkému mladíkovi, kterého lidé považovali zřejmě za vampýra. Právu to sdělila starostka Malých Hoštic Miroslava Konečná.

Foto: Lada Dobrovolná

Ve skanzenu v Malých Hošticích mají od května novou expozici se dvěma pravěkými kostrami. Jedna patří údajnému upírovi.

Článek

„Chceme u nás vytvořit pravěký archeoskanzen a ne skanzen zaměřený na sedláckou usedlost a zemědělství, jako to mají například v nedalekých Bolaticích. Se Slezskou univerzitou a archeologickým klubem jsme se dohodli, že v našem skanzenu postavíme pravěkou chýš i pec a zaměříme se na edukační programy,“ popisovala malohoštická starostka s tím, že program bude nejen pro dospělé, ale i pro děti.

„Budou si třeba moci venku v pravěké peci upéct placku z mouky, kterou si zde i umelou. Odkryjí si ale třeba i nějakou kostru v krabici zasypané pískem. Nápadů máme mnoho,“ usmívala se Konečná.

Kostra upíra svázaná do kozelce

Od víkendu je ve skanzenu v Malých Hošticích, který vznikl v jediném dochovaném stavení v obci z 19. století, otevřena nová expozice se dvěma kostrami. „Jedna kostra asi 24letého muže byla pochována v žabí poloze a s koňskou hlavou. Byl to asi klasický pohřeb, ale netušíme, co znamenala ta koňská hlava. U té druhé kostry je to ještě zajímavější,“ líčí se zaujetím starostka.

Podle ní totiž patří druhé kosterní ostatky mladému chlapci ve věku od 14 do 17 let, kterého se lidé velmi báli. „Archeologové předpokládají, že byl něco jako vampýr. Byl pohřben tak, že ho svázali do kozelce, jeho hlavu oddělili od těla a ještě ji následně roztříštili,“ vysvětlila Konečná.

Pravěká expozice

Kromě koster si návštěvníci ve skanzenu mohou prohlédnout i další pravěké nálezy z Malých Hoštic. V přízemí opraveného historického domku je to zařízeno tak, jako kdyby tam stále ti původní majitelé bydleli. Je tam kuchyň, ale i obývák a malinká ložnice. V druhé části přízemí má obec knihovnu, protože původně byla v nevyhovujících prostorech základní školy.

Foto: Lada Dobrovolná

Další část expozice skanzenu

V jedné části podkroví si lidé prohlédnou lidová řemesla, v druhé půlce pak všechny archeologické vykopávky, které se v Hošticích našly v roce 2006 a ještě předtím při výkopových pracích na kanalizaci. Je tam i pravěká expozice v rozsahu od 5500 let př. n. l. až do asi 600 let př. n. l.

Práce na skanzenu trvala obci tři roky. Historickou nemovitost, v níž kdysi bydlel drobný rolník s rodinou, nechalo opravit město Opava za 1,5 miliónu korun. Malohoštická radnice finančně uhradila opravy a expozice ve skanzenu. Zatím za ně zaplatila 3,5 miliónu korun. Skanzen v Malých Hošticích je otevřený každou neděli od 14:00 do 18:00 až do konce září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám