Hlavní obsah

Turisté mají nad Pavlíkovem novou rozhlednu

Nad Pavlíkovem na Rakovnicku se v sobotu otevřela nová rozhledna. Turisté se k ní mohou vydat po navazující naučné stezce, která je taktéž novinkou. Rozhledna je vysoká přes 20 metrů a stojí na Senecké hoře. Její otevření bylo završením tří navazujících projektů, cyklostezky, která byla zpřístupněná v prosinci, naučné stezky a právě rozhledny, řekl starosta Pavlíkova Miroslav Truxa.

Foto: archiv městyse Pavlíkov

Rozhledna nad Pavlíkovem

Článek

Podle starosty už se nyní dá říci, že zájem návštěvníků o rozhlednu i její okolí stoupá. Kromě místních podnikatelů, například v pohostinství, by rozhledna a nové stezky měly návštěvníky nalákat i do dalších blízkých památek a muzeí, třeba i na hrad Krakovec či do Elektroskanzenu Čechův mlýn a dalších. „Věřím, že tento projekt je nadregionální záležitostí," uvedl Truxa.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Krakovec

Rozhledna má dva vyhlídkové ochozy a je z ní při dobré viditelnosti vidět například na Krušné hory, pohoří Džbán, některé vrcholy Českého Středohoří včetně Milešovky a také například města Nové Strašecí a Rakovník. Součástí naučné stezky je sedm zastavení, která připomínají historii, osobnosti, pamětihodnosti a další zajímavosti Pavlíkova.

Stezka začíná zhruba v polovině nedávno vybudované cyklostezky z Rakovníka do Pavlíkova a je dlouhá téměř pět kilometrů. Zastaveními jsou mimo jiné i Galerie Anderle, která představuje průřez dílem pavlíkovského rodáka Jiřího Anderleho či Muzeum veteránů Pavlíkov, kde si na své přijdou hlavně fanoušci starých motocyklů.

Rozhledna u Pavlíkova byla postavena podle návrhu architekta Eugena Točíka a podle starosty jsou ohlasy na její podobu většinou kladné. Mezi nejatraktivnější turistické cíle poslední doby patří v Česku právě rozhledny.

Každoročně se turistům otevře více než desítka nových staveb, aktuálně se uvádí, že v ČR je kolem 380 rozhleden, podle některých zdrojů až 400. Na své otevření nyní čeká ve středních Čechách například vyhlídková věž v in-line areálu u Bělé pod Bezdězem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám