Hlavní obsah

Sedm důvodů, proč cestovat vlakem místo letadlem

Novinky, jky

Samozřejmě pokud se potřebujete dostat z Prahy do Barcelony během tří hodin, nemáte moc variant, jak leteckou dopravu nahradit. Pokud se však nad cestováním vlakem dobře zamyslíte, nutně musíte dojít k tomu, že má nad tím leteckým několik výhod. Vlastně docela mnoho. A to jsem člověk, který nasedne do letadla minimálně 30krát ročně.

BEZ KOMENTÁŘE: Na palubě známého Bernina expresu pasažéři poznají krásy Švýcarska

 
Článek

1) Získáte představu o zemi, kterou projíždíte

Jistě, vylétat za východu slunce a vidět určitá místa z ptačí perspektivy stojí za to a zejména pro ty, kteří nelétají pravidelně, to je zážitek. Jenže to si v letadle užíváte chvíli. Několik málo minut, než se dostanete do letové hladiny. A pak? Obvykle se z nadhledu díváte na mraky. A pokud máte to štěstí a žádná oblačnost není, z výšky 10 kilometrů si obvykle přírodní krásy moc nevychutnáte, že? Cesta vlakem možná trvá déle, ale když nějakou zemi projedete (za dne) vlakem, tak můžete poměrně přesně zhodnotit, jaká z přírodního hlediska je.

Foto: Profimedia.cz

Cestování vlakem je pomalejší než cestování letadlem, má však mnoho nepřehlédnutelných výhod.

2) Váš soused nebývá pevně daný

Obézní člověk sedící v letadle vedle vás či za vámi je vstupenkou do několika hodin nervů a komplikací. Nemluvě o dětech, které stěží rozeznají světlo, ale rodiče je i tak už berou do letadel. Problém, který se dá řešit maximálně tak odhlučněnými sluchátky či v horším případě spolknutím diazepamu. Ale ve vlaku? Pokud nemáte místenku a vlak není zcela plný, což je spíše výjimečná záležitost, můžete od svého problému utéct a sednout si vedle někoho, kdo nevypadá jako Bud Spencer a nekřičí jako nepodařená reklama na plenky.

3) Je to bezpečnější

Říká vám kamarád, že je letadlo nejbezpečnější dopravní prostředek na světě? No, možná neúmyslně, nicméně vám neříká pravdu. Podle nejnovějších statistik připadá na miliardu úspěšně přepravených lidí letadlem 117 mrtvých. U vlaku je to jen 20 lidí. Možná jde v obou případech o zanedbatelné číslo, ale vlak je stále takřka šestkrát bezpečnější než letadlo.

Foto: Profimedia.cz

Čekání na letištích mnohé nebaví. Dorazit však úplně na poslední chvíli je riskantní.

4) Je to ekologičtější

Není to sice studie z posledního roku, ale ačkoliv je z roku 2009, je více než pravděpodobné, že se toho za těch šest let zas až tolik nezměnilo. Každopádně pokud jste tehdy využili průměrného vnitrostátního letu místo vysokorychlostního vlaku na dopravu mezi stejnými městy, byli jste odpovědní za 29krát více emisí oxidu uhličitého než ti, kteří zvolili jízdu po kolejích.

5) Nesetkáte se s omezeními velikosti zavazadel

„Pane, vaše zavazadlo má na výšku 43 centimetrů místo povolených 42 centimetrů, budete si muset připlatit 40 eur.” Věta, po které se ježí vlasy i těm nejklidnějším cestovatelům. Přesto však zaznívá docela často. Dokážete si představit, že by vám průvodčí ve vlaku řekl, že si tu druhou cestovní tašku do vlaku vzít nemůžete? Ne? No, oni to také nedělají. V tomto ohledu je cestování vlakem výrazně praktičtější.

6) Nikdo vás stále něčím neobtěžuje

Cestování vlakem je až úchvatně pohodový zážitek. Sem tam vám do kupé vleze nový pasažér, jiný odejde a průvodčí vám sem tam zkontroluje lístek. Pokud se budeme nyní bavit výhradně o letech některých nízkorozpočtových aerolinek, tak v mnoha z nich se dnes setkáte s vybíráním peněz na charitu či i prodejem stíracích losů. Slovo „ne“ tak často vyslovíte častěji než 17letá dívka na večírku čerstvě propuštěných vězňů.

7) Vlaky vás odvezou do center měst, ne 50 km od nich

Vlaková doprava má před tou letadlovou jednu významnou výhodu – hlavní nádraží se ve městech stavěla obvykle výrazně dříve než letiště. Tehdy ještě nebyla okolí měst zastavěná tak jako dnes a při rozmachu letecké dopravy tak často vznikalo kolem měst hned několik letišť. Dnes tak není výjimkou, že ačkoliv míříte letecky do nějakého města, tak přistanete i více než 100 kilometrů od jeho centra. Jako příklad může sloužit mnichovské Munich West Airport či norské Oslo-Torp Airport, které je od centra Osla zhruba 120 kilometrů. Často tak může dojít k bizarní situaci, kdy zaplatíte za dopravu z letiště do centra města více než za samotnou letenku. A jak by vám vaše babička jistě potvrdila: To by se vám ve vlaku nestalo...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám