Hlavní obsah

Češi míří při cestách do ciziny nejčastěji na Slovensko. Chorvatsko je druhé

Češi loni v rámci zahraničních cest nejvíc jezdili na Slovensko. Hlavním důvodem byla zejména kratší návštěva příbuzných a známých. Nejpopulárnější dovolenkovou destinací zůstalo pro Čechy nadále Chorvatsko. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na druhém místě po Slovensku je tedy Chorvatsko, následují Itálie, Rakousko a Maďarsko. „Z mimoevropských zemí se mezi 15 top destinacemi umístil Egypt a Tunisko,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ Pavel Vančura.

V čele žebříčku zahraničních dovolených, tedy cest s více než čtyřmi přenocováními, je ale dlouhodobě Chorvatsko. Při cestách do zahraničí užívá 55 procent lidí auto, 27 procent letadlo a 16 procent jede autobusem. Na vlak připadají jen dvě procenta cest.

V ČR loni využilo služeb hotelů, penziónů a kempů celkem 15,6 miliónu hostů, což je o 180 000 více v porovnání s rokem 2013. Lidé v nich strávili celkem 42,9 miliónu nocí, tedy o 0,8 procenta meziročně méně.

Nejvíc jezdí do ČR Němci, kteří tvoří 19 procent ze zahraničních návštěvníků. Následují je Rusové, Slováci a Poláci. Největší nárůsty si loni připsali turisté z Jižní Koreje, kterých přijelo meziročně o čtvrtinu víc, a z Číny (nárůst o 21 procent). Naopak o 14 procent ubylo Rusů.

Magnetem je Praha

Z pohledu návštěvnosti hotelů se loni nejvíc dařilo luxusnějším ubytovacím zařízením. Počet hostů pětihvězdičkových hotelů v ČR stoupl meziročně o 7,9 procenta. Tříhvězdičkovým hotelům návštěvnost stoupla jen o jedno procento meziročně.

Hlavním cílem zahraničních návštěvníků je Praha, do hlavního města míří dvě třetiny z nich. Druhou nejčastěji navštěvovanou destinací byl loni Karlovarský kraj. U domácích turistů vede Jihomoravský kraj s 985 000 hostů a meziročním nárůstem o 6,9 procenta.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám