Hlavní obsah

Rodný dům fotografa Beatles se rozpadá

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dežo Hoffmann ze slovenského města Banská Štiavnica byl dvorním fotografem skupiny Beatles, ale pořídil snímky také Marilyn Monroe, Franka Sinatry, Toma Jonese, Eltona Johna a dalších osobností. Hoffmannův rodný dům se však rozpadá a majitel hledá peníze na jeho záchranu.

Dům, ve kterém vyrostl Dežo Hoffmann, je ve špatném stavuVideo: TV Markíza

 
Článek

Rodný dům hvězdného fotografa by mohl do města přilákat další turisty. Majitel domu už před časem dostal peníze od ministerstva kultury určené na rekonstrukci, ale na záchranu domu to nestačilo. Podařilo se udělat jen základní opravy. Původní záměr zřídit v domě památný pokoj a kavárnu s motivy slavných Brouků se zatím nepodařilo uskutečnit.

Dům z 18. století stojí nad Náměstím sv. Trojice. Je neobývaný od 80. let minulého století a od té doby chátrá. Předtím sloužil jako hornická hospoda s kuželnou.

Hoffmann se zde narodil v roce 1912. Vyučil se typografem v Žilině, následně odešel do Prahy, kde pracoval v Osvobozeném divadle a na Barrandově. V roce 1934 nastoupil v Paříži u společnosti 20th Century Fox. Jako válečný fotograf působil v Africe a ve Španělsku. Po druhé světové válce žil v Londýně. V 50. letech začal pracovat pro časopis Record Mirror.

Hoffmann pořídil nejslavnější fotografie Beatles z jejich začátků. Jejich cesty se údajně rozešly po sporech s Johnem Lennonem. Hoffmannův objektiv zvěčnil také Charlie Chaplina, Marlona Branda, Sofii Lorenovou, Louise Armstronga, Cliffa Richarda, skupiny Animals, Cream, Yardbirds a Rolling Stones. Zemřel v roce 1986 v Londýně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám