Hlavní obsah

Horolezci se rok po lavinové tragédii vracejí na Everest

V nepálském městě Lukla se vzrušení mísí se strachem, jak se horolezci sjíždějí k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest rok poté, co zde lavina zabila 16 šerpů. Napsala o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Mount Everest od ledovcového jezera v národním parku Sagarmatha

Článek

Neslýchané neštěstí z loňského jara uzavřelo vrchol Everestu na zbytek sezóny. Někteří z horolezců se tak vracejí na místo znovu, když byli loni nuceni se svého pokusu o zdolání zmíněného horského velikánu vzdát. „Bylo strašlivé být svědkem tolika úmrtí," prohlásil britský horolezec Sam Chappatte, který došel do základního tábora 18. dubna 2014 jen pár hodin poté, co lavina pod ledopádem Khumbu smetla šerpy, kteří zde připravovali fixní lana a schody pro své klienty.

Tragédie odhalila napětí mezi bohatými zahraničními turisty a šerpy, kteří podstupují obrovské riziko, aby při svých četných výstupech do oblasti ledopádu nacházejícího se nad základním táborem zajistili bezpečnost expedic. Někteří šerpové po neštěstí pohrozili bojkotem výprav, pokud nepálská vláda, která má z horolezeckých expedic tučné příjmy, nezvýší odškodné pro příbuzné obětí.

Následné napětí nakonec vedlo k tomu, že všichni velcí organizátoři výprav Everest opustili těsně před krátkou květnovou lezeckou sezónou, kdy jsou podmínky v oblasti optimální. Nepálské úřady ve snaze o zmírnění bezpečnostních obav letos změnily trasu přes ledopád Khumbu. Rovněž pak oznámily, že v základním táboře budou k dispozici lékaři a že bude zlepšen systém předpovědi počasí.

Phil Crampton, jehož společnost Altitude Junkies vede na Everest 14 klientů, vyjádřil naději, že se letos vše vrátí k normálu. „Komunita šerpů si uvědomuje, že musíme spolupracovat... všichni si přejí bezproblémovou sezónu," dodal.

Foto: Profimedia.cz

Přípravy na cestu

Nepálské ministerstvo turistiky uvedlo, že povolení k výstupu má pro letošek 335 lidí, včetně 118, kteří ho dostali v loňském roce, ale nemohli ho využít. Další povolení se ještě vyřizují.

Stále mají strach

Chappatte dal do zástavy svůj byt, aby získal prostředky na druhý pokus o výstup na 8848 metrů vysoký vrchol poté, co nepálská vláda slíbila, že umožní horolezcům použít povolení k výstupu koupená minulý rok. Osmadvacetiletý dobrodruh několik let šetřil na expediční poplatek 40 000 dolarů (asi milión korun), ale jeho sen zmařilo loňské neštěstí. „Říkám si, že pokud půjdu letos, ušetřím alespoň za povolení. A raději budu jednat hned, než si to nepálská vláda rozmyslí," konstatoval.

Některé společnosti, včetně amerických Alpenglow Expeditions, nicméně přesunuly své operace na severní stranu Everestu do Číny. A dokonce i někteří zkušení šerpové, kteří mají za sebou množství úspěšných výstupů, odmítli vydat se znovu na vrchol.

„Rozhodl jsem se, že už nahoru nepůjdu. Vzhledem ke vzpomínkám na loňský rok je těžké se na horu vrátit," prohlásil Lakpa Rita Šerpa, který vedl v Himálaji přes 30 expedic a na vrchol Everestu vystoupil celkem sedmnáctkrát. „Ztratil jsem své kolegy, přátele... Vytahoval jsem jejich těla ze sněhu. Sám jsem měl zatím štěstí, ale myslím si, že bych už neměl dál pokoušet osud," řekl.

Foto: Profimedia.cz

Výstup na Everest vyžaduje dostatek financí, sil, pevné zdraví a také velkou dávku štěstí.

Jiní horolezci, jako Britka Alexandra Schneiderová, se i přes obavy k výstupu chystají. „V předchozích dnech jsem byla velmi nervózní, ale člověk se na to musí dívat pozitivně," uvedla žena, která má na svém kontě výstupy na nejvyšší vrcholy čtyř ze sedmi kontinentů. „Zneklidňující to ale je. Během expedice se může pokazit spousta věcí, od počasí až po nemoc, a teď je třeba brát v úvahu ještě další element," dodala.

Boj o finance

Nepálská vláda vyvolala zpočátku rozhořčení, když nabídla vyplatit rodinám obětí jako odškodné 400 dolarů (10 200 korun), později ale tuto částku zvedla na 5000 dolarů (128 000 korun). Přispět se rozhodla i různá horolezecká sdružení, která v celosvětových sbírkách shromáždila peníze, aby pomohla vdovám po zemřelých a uhradila kupříkladu školné jejich dětem.

Šerpové si ale stěžují, že úřady ignorovaly jejich požadavek zřídit fond pomoci, do nějž by bylo ukládáno 30 procent z poplatků za vydaná povolení k výstupu.

„Máme málo možností, a tak musíme přijímat práci, která nás může stát život," posteskl si Sange Šerpa, který pod lavinou přišel o mnoho přátel. „Nakonec jsme na uzavření hory doplatili my. V normálním roce mohu vydělat na Everestu od 3000 do 4000 dolarů. Loni jsem přinesl domů jen 1500 dolarů," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám