Hlavní obsah

Víno a cykloturistika lákají na jih Moravy čím dál víc turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víno a cykloturistika přivádějí na jižní Moravu stále více turistů. Vinaři ve Velkých Bílovicích letos čekají růst počtu návštěvníků ve srovnání s loňskem o víc než pětinu. Jihomoravský kraj je po Praze druhým nejnavštěvovanějším regionem Česka.

Foto: Profimedia.cz

Touha po aktivní dovolené v sedle kola vábí turisty na jih Moravy

Článek

„Hlavní sezóna v naší oblasti je od dubna a dle rezervací ubytování zřejmě letos vzroste počet až na 60 000, navíc očekáváme až 40 000 cykloturistů. Ti všichni také navštíví naše sklípky," uvedl Stanislav Hrabal ze spolku Velkobílovičtí vinaři.

Foto: Profimedia.cz

Velkobílovické vinice

Za rostoucím počtem návštěvníků na jihu Moravy stojí hlavně cykloturistika a víno. „Cykloturistika je forma aktivního cestovního ruchu, ke které má Jihomoravský kraj svým nížinným reliéfem výborné předpoklady, a víno je tradiční součástí zdejší regionální identity. Spojení vína a cykloturistiky je proto více než logické a na mezinárodním trhu poskytuje této destinaci nezaměnitelnou konkurenční výhodu," uvedl ředitel Institutu turismu agentury CzechTourism Jan Herget.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Akce Ze sklepa do sklepa přilákala více než pět tisíc lidí

Ve Velkých Bílovicích se loni ubytovalo o 20 procent více turistů, než předloni. „A letos je výhled ještě zajímavější," dodal Hrabal. Okolo obce vyrostla nová cyklostezka a otevřely se nové hotely a penziony. Kvůli zájmu turistů se také spolek Velkobílovičtí vinaři, který jich sdružuje 50, domluvil na týdenních směnách, kdy bude až pět vinařství mít pro návštěvníky otevřeno každý den.

Nechybějí návštěvníci z ciziny

V regionu roste i počet turistů z Rakouska. Loni se jich v Jihomoravském kraji ubytovalo 31 000, což bylo o 7,7 procenta meziročně více. „Předpokládáme, že obdobný vývoj bude pokračovat i letos," dodal Herget.

Jihomoravský kraj je jedním z mála regionů, kde návštěvnost v posledních letech roste. V roce 2012 přijelo na jih Moravy 1,32 miliónu návštěvníků, loni 1,51 miliónu. V návštěvách zahraničních turistů v Česku dlouhodobě dominuje Praha. Vládní místa se již několik let snaží podpořit rozvoj cestovního ruchu v regionech, především na základě spolupráce privátního a veřejného sektoru.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám