Hlavní obsah

Světové památky se ponořily na hodinu do tmy

Evropa v sobotu večer převzala štafetu v celosvětové ekologické akci Hodina Země, která se postupně na planetě konala podle časových pásem od 20:30 do 21:30 místního času. Do tmy se během happeningu ponořila řada významných objektů v přibližně 160 zemích včetně mrakodrapů v Kuala Lumpuru, Kremlu, Braniborské brány, Eiffelovy věže či newyorské Empire State Building. Do akce se zapojila i Česká republika.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hodina Země zahalila světové památky do tmyVideo: Reuters

 
Článek

Hodina Země má apelovat na politiky i veřejnost, aby věnovali větší pozornost ochraně životního prostředí a klimatu.

"Téměř jako by všechno zmizelo," řekl agentuře AFP Tony Jennings z australského Sydney, který pozoroval, jak zhasl proslulý impozantní most přes tamní záliv. Právě v Sydney Hodina Země odstartovala.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Londýn během Hodiny Země

Tmou se zahalily též mrakodrapy v Hongkongu, které se tak pozorovatelům jevily jako pouhé siluety. Na Tchajwanu zhasl mrakodrap Taipei 101, který byl před dostavením mrakodrapu Burdž Chalífa v roce 2009 nejvyšší stavbou na světě. Potemněly i věže Petronas v malajském Kuala Lumpuru.

Zhasínalo se i v Česku

V Česku zhasl chrám sv. Barbory v Kutné Hoře, brněnský hrad Špilberk nebo pražský Schwarzenberský palác.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Bělehradský parlament ponořený do tmy

Spolu s dalšími asi 300 pařížskými památkami v sobotu večer potemněl i symbol francouzské metropole, Eiffelova věž. Přestala ale jiskřit asi jen na pět minut, což bylo podle AFP dáno bezpečnostními důvody. Právě Paříž bude koncem letošního roku hostit celosvětovou konferenci o klimatických změnách.

Po půlnoci SEČ se akce přesunula za Atlantik. V New Yorku pohasla jindy jasně osvětlená dominanta mrakodrapu Empire State Bulding, na hodinu potemněly i neonové nápisy nad divadly na Broadwayi. Do tmy se pak postupně ponořily stavby po celých Spojených státech včetně zářících kasin v Las Vegas či mostu Golden Gate v sanfranciském zálivu. K akci se přidala i řada metropolí v Latinské Americe včetně Mexika či Ria de Janeira.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám