Hlavní obsah

Indonésie zatím víza pro Čechy neruší, ale uvažuje o tom

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pro 30 zemí včetně České republiky plánuje Indonésie v budoucnu zrušit vízovou povinnost. Přesný termín, kdy se probíhající jednání uzavřou, je zatím otázkou.

Foto: Profimedia.cz

Nádherné pobřeží Indonésie

Článek

Jak Novinkám potvrdila konzulka Fitriyani Riduanová z Velvyslanectví Indonéské republiky, Česko je jednou ze zemí, u nichž Indonésie jedná o zrušení víz. Zdůraznila však, že je vše zatím v řešení a vízová povinnost tedy nadále platí.

Koncem března uvedl server OPP Today, že by pro turisty z daných zemí měl vstup do Indonésie bez víz platit už od letošního dubna. Velvyslanectví však tuto zprávu označilo za nepravdivou, protože jednání ještě nejsou uzavřená.

Případné osvobození od vízové povinnosti při pobytu do 30 dní se kromě Česka týká mimo jiné také Velké Británie, USA, Ruska, Číny, Belgie, skandinávských států, Rakouska, Polska či Maďarska. Opačným případem jsou třeba Australané, kteří by měli dále platit víza ve výši 35 dolarů (v přepočtu 880 korun).

Podle portálu si Indonésie uvědomuje, že zrušení víz znamená také určitá rizika — například ilegální vstup do země. Toho se stát údajně obává především u čínských turistů. Loni se totiž snažilo ilegálně překročit hranice Indonésie okolo 3000 Číňanů. Pět mezinárodních letišť (v Medanu, Jakartě, Surabaje, na Bali a Batamu) by muselo podle vlády začít využívat jiné bezpečnostní postupy.

Na druhou stranu Indonésie očekává největší nárůst turistů právě z Číny. Aerolinky Garuda Indonesia totiž zajišťují přímé lety do 10 čínských měst. Bez vízové povinnosti by bylo pro tamní turisty cestování do Indonésie ještě snazší.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám