Hlavní obsah

Nejvyšší hotel Evropy má vyrůst v alpské vesnici

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle velkolepých návrhů známého architekta má vzniknout 380 metrů vysoký hotel s desítkami luxusních apartmánů. Vyrůst by měl v horské vesnici Vals ve švýcarském kantonu Graubünden, která je od 90. let minulého století proslulá svými termálními lázněmi. Plánovaný hotel má už teď řadu kritiků.

Foto: Profimedia.cz

Model plánovaného hotelu

Článek

Návrhy na nejvyšší hotel Evropy zpracoval úspěšný americký architekt Thom Mayne. O realizaci stavby ve vesnici Vals ve švýcarských Alpách se však bude ještě nějakou dobu rozhodovat. Je nutné získat řadu povolení, o projektu budou navíc na podzim hlasovat také obyvatelé vesnice.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarská vesnice Vals

Odhadovaná cena hotelového mrakodrapu je 200 miliónů švýcarských franků (pět miliard korun). Noc v nejlevnějším apartmá by měla stát 1000 švýcarských franků (26 000 korun). Celkem má v hotelu vzniknout 100 apartmánů.

S nápadem vybudovat tuto velkolepou stavbu přišli dva vlivní muži. Majitel lázeňského komplexu ve Vals Remo Stoffel a tamní podnikatel Pius Truffer. Ten se dokonce nechal slyšet, že chtějí vybudovat jeden z pěti nejlepších hotelů světa.

Odpůrci stavby jsou proti tomu, aby převýšila současnou nejvyšší budovu Švýcarska — Prime Tower v Curychu měřící 126 metrů. A také věž Roche, která vzniká v Basileji a má dosáhnout 178 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám