Hlavní obsah

Chorvatsko bourá mýty o levné dovolené

Právo, Bohuslav Borovička

Chorvatsko si ve druhé polovině 90. let vysloužilo pověst země pro levnou dovolenou. Chorvati nabízeli apartmán se čtyřmi lůžky za pětadvacet eur (690 Kč), každý si našel na slunění plácek na pobřeží mezi skalami a stravu si dovezl z domova. Tohle už z větší části neplatí, ale pověst zemi zůstala.

Foto: Profimedia.cz

Čistá voda a písečná pláž na ostrově Lošinj

Článek

Každoročně navštíví Chorvatsko v létě na 800 tisíc Čechů. Většina jede autem a míří do apartmánů. Cena ubytování se běžně pohybuje kolem dvaceti eur (550 Kč) na hlavu a noc.

Opravdoví fajnšmekři však mohou zamířit třeba do zátoky Tepli bok u Primoštenu ve Střední Dalmácii. Tam postavili ve skalnatém svahu komplex několika prázdninových vil. V té nejskromnější se dvěma ložnicemi přijde noc na 600 eur (16 500 Kč). Ve vrcholné sezóně mají z větší části vyprodáno. O sto metrů dál vám oněch 600 eur stačí na týden pro celou rodinu.

V letovisku Mali Lošinj na nepříliš navštěvovaném ostrově Lošinj je loni otevřený pětihvězdičkový hotel Bellevue. Ten, kromě služeb a pohodlí na špičkové úrovni, nabízí vlastní lázeňské zařízení. To poskytuje nejen relaxační, ale i odborné zdravotnické procedury. Podle aut, která tam parkují, je zřejmé, že si tam cestu našli už i Češi.

Na Istrii, v letovisku Umag je hotel Meliá Coral. Pyšní se pěti hvězdičkami a klidem, který tam panuje, protože do hotelu nesmějí děti do 16 let. Stejně jako další istrijské hotely provozované španělskými nebo italskými společnostmi nabízí Meliá Coral pohodlí a služby, na něž jsou zákazníci v této kategorii zvyklí kdekoliv na světě.

I přes to člověk občas zaslechne: Kdysi jsme do Chorvatska jezdívali. Jeli bychom zase. Nemůžeme, abychom nevypadali jako socky.

Proti vlnám

Většina českých cestovek vozí své zákazníky do relativně levných hotelů a dovolenou se jim snaží vylepšit klubovými výhodami a aktivitami, estrádami s účastí celebrit z Česka dovezených. Zpravidla to zabírá, neboť Češi, podobně jako Němci, se i o dovolené rádi druží s krajany.

CK Fischer učinila letos zajímavý pokus. Vyrazila proti vlnám a nabízí jiné Chorvatsko. Ukazuje, že i na Jadranu jsou místa, která se komfortem a vysokou úrovní služeb mohou snadno rovnat těm na francouzské Riviéře nebo třeba na Mallorce.

Chorvatsko má navíc výhodu skalnatého a členitého pobřeží, kde jsou pláže a místa ke koupání často izolovaná a skrytá. Ani na Makarské riviéře, kde jsou i delší pláže, nevidíte nekonečné řady lehátek a slunečníků jako pod řeckým Olympem nebo ve španělské Andalusii. Nemluvě o severoitalském Bibione. Tam se v červenci a v srpnu na devítikilometrové pláži opravdu „spojí proletáři všech zemí“, co jich v Evropě je.

Čisto a zdravo

Pokud si člověk nechce kazit dovolenou, pak rozhodně nebude pátrat po čistotě vody v Benátském zálivu. V Chorvatsku můžete pátrat kdekoliv a všude, snad kromě Kaštelského zálivu, je voda dokonale čistá.

Istrijská letoviska nabízejí zázemí, které se duchem i charismatem hodně podobá francouzské Provence. Nad Kvarnerem je Velebit, v Dalmácii pastorální kraj ústí řeky Krka a dál na jih pohoří Biokovo, oblíbený cíl horských turistů.

Chorvatský Jadran měl odnepaměti pověst klimatických lázní, což je např. již zmiňovaný ostrov Lošinj. Rozlehlé přímořské lesy jsou nevyčerpatelným zdrojem vylučujícím do slaného vzduchu velké množství zdraví prospěšných látek. Kapitola sama o sobě jsou ostrovy. Rozmanitostí ostrovní říše se Chorvatsko může směle srovnávat s Řeckem.

Foto: Profimedia.cz

Přímořský les na chorvatském pobřeží

„V posledních několika letech se v Chorvatsku snaží bořit mýtus o zemi levné dovolené. Jednou z cest je ukazovat, že na Jadranu to funguje jako kdekoliv jinde ve Středomoří. Že jsou tam jak ty omílané apartmány, tak i luxusní hotely a prázdninové komplexy. V nich si zákazník za dovolenou sice nějakou tu korunu připlatí, stejně jako kdekoliv jinde, ale vrací se domů spokojen. Ví, za co ty peníze dostává, a ví, že když ukáže známým fotky či video, rozhodně se nebude muset za dovolenou v Chorvatsku stydět,“ říká Libor Šugárek, který má u Fischerů Jadran na starosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám