Hlavní obsah

Ústí nad Labem zve turisty do bývalého krytu v podzemí

Novinky, mak
Ústí nad Labem

Z krytu v Ústí nad Labem, který měl chránit obyvatele v době druhé světové války, později pak před případným nebezpečím jaderných zbraní, vzniklo Muzeum civilní obrany. Unikátní je právě soustavou chodeb vybudovaných ve skále.

Nahlédněte do ústeckého podzemí. Z bývalého krytu vzniklo muzeum civilní obranyVideo: Novinky

 
Článek

Rozkaz vybudovat Luftschutz kryty I. třídy odolnosti na celém území protektorátu přišel z říše v polovině druhé světové války. V Ústí nad Labem pod skálou, na které stojí výletní restaurace Větruše, se tak začal v roce 1942 budovat protiletecký kryt civilní obrany pro 2000 lidí. Dobrovolníci i váleční zajatci vyrazili celkem 750 metrů štol.

V letech 1952 až 1956 komunisté přebudovali místo na kryt Civilní obrany III. třídy. Tehdy šlo o protiatomový kryt, který měl ve správě ústecký podnik Spolchemie.

„Ze strany Spolchemie to bylo vymyšleno tak, že kryt bude sloužit jen pro 300 vyvolených z managementu podniku, kteří by zde v případě nouze přežili půl roku, než se rozptýlí radioaktivní prach. Na údržbě krytu a zásobování pracovalo 16 lidí,“ vysvětluje jeden z majitelů krytu v Žižkově ulici René Růžička.

V roce 2007 získal podzemí soukromý majitel a v roce 2012 vzniklo v tomto prostoru díky partě nadšenců Muzeum civilní obrany. Celkově má kryt 500 metrů zpřístupněných chodeb a 250 metrů je původních štol.

Nedávno objevená štola v bývalém protileteckém krytuVideo: Novinky

Návštěvníkům muzea se naskýtá spousta technických zajímavostí například ve funkční strojovně vzduchotechniky. Dále je k vidění zdravotní ošetřovna nebo rozsáhlá sbírka plynových masek od roku 1920 až po současnost.

Foto: Novinky

Plynové masky od roku 1920 až po současnost.

V době celkem pěti náletů na Ústí nad Labem, které proběhly v prosinci 1944 a v dubnu 1945, vyzkoušeli funkčnost krytu i dva dosud žijící ústečtí pamětníci. Schovával se zde dnes čtyřiadevadesátiletý bývalý účetní z vedlejší továrny na fermeže a laky a bývalá pracovnice Spolchemie, které tehdy bylo šestnáct let.

„Chceme zde udělat expozici a vytvořit skutečný obraz, jak kryt vypadal v době, kdy se sem lidé schovávali při náletech. Museli sem zaběhnout a sednout si na lavice. Oba pamětníci si matně vybavují, že se sem dostalo tenkrát při dvou náletech zhruba pět set až sedm set lidí. Přečkali tu hodinu a půl než nálet pominul. Potom se vraceli zpět do zaměstnání nebo domů,“ upřesňuje Růžička.

Muzeum je od listopadu do dubna uzavřeno. Otevřeno je pouze na objednávku pro skupiny nad 15 osob. Kromě prohlídky prostor nabízí také degustaci vín nebo střelnici pro děti i dospělé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám