Hlavní obsah

Tipy na víkend: Originální jarmark navštivte v Chomutově, zimní festival v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nedělním začátkem adventu bude pokračovat hitparáda předvánočních trhů a také rozsvěcení velkých vánočních stromků na náměstích nejrůznějších českých i moravských měst. Pokud se však chcete na chvíli adventnímu shonu naopak vyhnout, vydejte se třeba do Prahy na Holešovice Fashion Market či festival Aprés Ski, případně na táborský Festival čokolády nebo Fler jarmark v Chomutově.

Foto: archiv festivalu Aprés Ski

Pražské nábřeží uvidíte o víkendu v netradiční podobě.

Článek
Praha

Vánoční trhy a rozsvícení stromů

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí proběhne v sobotu v podvečer. Trhy s bohatým programem můžete navštívit až do 1. ledna. Na první adventní neděli se po 16:00 rozsvítí vánoční strom na Pražském hradě. Více čtěte zde.

Holešovice Fashion Market

Pokračování největšího trhu nezávislé módy a designu se uskuteční od pátku do neděle v holešovické Pražské tržnici v halách číslo 13 a 40. Na akci se představí přes 150 originálních prodejců a designérů. Dění doplní bohatý program. Otevřeno bude v pátek od 12:00 do 20:00, v sobotu od 10:00 do 20:00 a v neděli od 10:00 do 17:00. Více zde.

Festival Après Ski

Originální festival zimních radovánek proběhne o víkendu na náplavce Rašínova nábřeží. Vyroste tam sjezdovka pro malé i větší děti, lyžařská a SNB škola, servis a poradenství, zjistíte, jaké jsou nové zimní trendy. Akce proběhne v sobotu od 10:00 do 18:00 a v neděli od 11:00 do 17:00. Více se dozvíte zde.

Středočeský kraj

Advent na zámku Nelahozeves

O víkendu proběhnou na zámku Nelahozeves tradiční adventní slavnosti. Připraveny budou řemeslné dílny, na kterých uvidíte mimo jiné umění řemeslníků. Akci můžete navštívit po oba dny od 9:00 do 17:00. Více se dočtete zde.

Advent na zámku Mnichovo Hradiště

V neděli v 16:00 začne advent i v Mnichově Hradišti. Připraveno bude adventní putování z náměstí přes kostel sv. Jakuba do zámku, kde se otevírá ve 2. patře výstava betlémů a v sala terreně v zámecké zahradě dřevěný betlém Františka Pešána. Více zde.

Sbírka papírových betlémů

Sbírka manželů Kabátníkových čítá přes 600 kusů. Papírové betlémy lepené na překližku, vyřezané a stavěné na různé podstavce můžete obdivovat v Bělé pod Bezdězem denně od 13:00 do 19:00 až do Tří králů. Více informací naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Den otevřených sklepů v Pavlově

V Pavlově u Mikulova se v sobotu od 11:00 do 18:00 otevře 13 pavlovských sklepů, což je rekordní počet. V každém sklepě bude připraveno k ochutnávce asi osm vín. Více zde.

Bitva u Slavkova Austerlitz 2014

Do doby napoleonské se přenesete o víkendu díky akci věnované 209. výročí bitvy u Slavkova. V sobotu proběhne od 14:00 bitevní ukázka pod kopcem Santon u obce Tvarožná. Na nedělní poledne je připravený pietní akt na Mohyle míru, místě nejtěžších bojů bitvy tří císařů. Vše se o události dočtete zde.

Jihočeský kraj

Festival čokolády v Táboře

Svátek čokolády proběhne od pátku do neděle v táborském společenském domě Střelnice. Těšte se na čokoládový trh, kuchařské show, koncerty kubánské a mexické kapely, módní přehlídku klobouků z čokolády i na expozici dortů. Program najdete zde.

Advent v Písku

Předvánoční program bude v Písku probíhat po celý advent. Vše vypukne v neděli na Velkém náměstí. V 16:00 bude rozsvícen vánoční strom. V rámci programu se budou vypouštět dopisy pro Ježíška připevněné na balóncích. Více čtěte zde.

Královéhradecký kraj

Muzejní adventní trh v Hradci Králové

Trh se uskuteční také v královéhradeckém Muzeu východních Čech a na Eliščině nábřeží před budovou muzea, a to od pátku do neděle. Na trhu můžete vybrat dárky a vidět řemeslníky či živý betlém. Přijďte v pátek od 15:00 do 20:00, v sobotu od 9:00 do 18:00 a v neděli od 9:00 do 16:00. Více naleznete zde.

Josefovský vánoční jarmark

V sobotu od 9:00 do 17:00 proběhnou na nádvoří Bastionu číslo 1 v areálu podzemních chodeb v Josefově vánoční trhy. Kromě klasické trasy bude pro návštěvníky připravena dobrodružná prohlídka Za skřítky do josefovského podzemí. Na nádvoří si dáte trdelník, svařák či medovinu a nakoupíte dárky. Veškeré informace naleznete zde.

Pardubický kraj

Vánoce v muzeu v Chrudimi

Chrudimská muzejní expozice přiblíží dobu adventu. Představí se tradiční i současné předvánoční obyčeje, typické výrobky a ukázky zdobení. Štědrovečerně bude vyzdoben interiér lidového nábytku. Součástí výstavy bude soubor lidových hraček z Hlinecka. Výstavu můžete navštívit od 9:00 do 12:00 či od 13:00 do 17:00. Více čtěte zde.

Mikulášské adventní trhy v Pardubicích

Tradiční víkendové mikulášské slavnosti proběhnou o víkendu na Pernštýnském náměstí. Po oba dny se těšte na adventní řemeslné trhy, vyřezávaný dřevěný betlém a živá zvířátka. V sobotu program doplní šermíři a kapela, v neděli vystoupí sokolníci, pěvecké sbory a folklorní soubory, v 16:15 bude rozsvícen strom. Více zde.

Karlovarský kraj

Vánoční trhy v Karlových Varech

Adventní trhy budou zahájeny na třídě T. G. Masaryka v sobotu. Probíhat budou denně od 10:00 do 18:00 do zlaté neděle. Nebudou zde chybět dílny pro děti, dětský kolotoč a doprovodný program. Podrobný harmonogram si prohlédněte zde.

Rozsvícení vánočního stromu na Božím Daru

První ze série adventních setkání se od 17:00 ponese v duchu česko-německé kultury. Rozsvícení vánočního stromu doprovodí německý sbor Chorensemble Oberwiesethal, ochutnávky českého cukroví, německé štoly, perníčků a svařáku. Více hledejte zde.

Liberecký kraj

Vánoce v Liberci

V adventní době proběhne v Liberci mnoho akcí. V neděli bude připravený od 16:15 adventní koncert na náměstí Dr. E. Beneše. V 17:00 bude rozsvícen vánoční strom a poté uvidíte pohádkový orloj na balkonu radnice. Více hledejte zde.

Betlémy Vladimíra Kubíka v Turnově

V Kamenářském domě je otevřena vánoční výstava dřevěných betlémů sochaře Vladimíra Kubíka. Do konce prosince budete od 9:00 do 16:00 obdivovat betlém ve Skálově ulici. Více se dočtete zde.

Olomoucký kraj

Adventní neděle ve Šternberku

Kulturní program a trhy budou na Hlavním náměstí připraveny na všechny adventní neděle. Tuto neděli dojde po 17:15 ke slavnostnímu rozsvícení vánočního stromu. Po celé odpoledne i podvečer doplní dění hudební vystoupení. Více se dozvíte zde.

Velký dřevohostický betlém

Unikátní betlém s figurami v životní velikosti můžete obdivovat na Přerovsku. Bude vystaven na dřevohostickém náměstí od soboty do Tří králů. Betlém je situován do 30. let 20. století a je tvořen z jesliček, svatých a dalších postav. Více čtěte zde.

Moravskoslezský kraj

Rozsvícení vánočního stromu v Ostravě

V neděli se před Domem kultury Akord na náměstí SNP rozzáří vánoční strom. Od 14:00 se otevře vánoční jarmark. Pobaví vás pět vystoupení. Do programu nahlédněte zde.

Řemeslné trhy v Ostravě

Trh v sobotu zaplní výstaviště Černá louka. Pavilon A osídlí od 9:00 do 16:00 rukodělní výrobci. Chybět nebudou workshopy, živá lidová hudba ani regionální dobroty. Více zde.

Plzeňský kraj

Vánoční trhy v Plzni

Náměstí Republiky zaplní od čtvrtka do 23. prosince tradiční vánoční trh. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu se koná v neděli v 18:00. Na trhu nakoupíte dárky, dáte si občerstvení a uvidíte ukázky lidových řemesel a tradic. Program si pročtěte zde.

Ústecký kraj

Vystavení Svatováclavské koruny v Litoměřicích

Advent v Hradu proběhne v sobotu a přinese stánky s řemeslnými výrobky a vánoční tematikou, hudbu i živá zvířátka. V tento den uplyne 636 let od úmrtí Karla IV., proto bude od 10:00 do 15:30 k vidění replika svatováclavské koruny. Den zakončí v 16:00 zádušní mše za Karla IV. Vše se o akci dozvíte zde.

Chomutovský Fler jarmark

Tradiční jarmark s originálními handmade výrobky bude hostit sklepení pod čajovnou Alibaba a restaurací U Dvou Rytířů. V Revoluční ulici nakoupíte od 9:30 do 14:00 šperky, dekorace, keramiku, bytové doplňky, hračky, oděvy či tašky. Více hledejte zde.

Vysočina

Rozsvícení vánočního stromu v Jihlavě

Prožijte první adventní neděli na jihlavském Masarykově náměstí. Buďte při tom, až se v 16:45 rozsvítí vánoční strom a výzdoba. Program pro děti začne v 15:30, v 17:00 vystoupí Yvetta Blanarovičová. Program si prohlédněte zde.

Slavnostní rozsvícení stromu v Pelhřimově

První adventní neděle bude ve znamení rozsvěcení vánočního stromu, které odpočítají pelhřimovští prvňáčci. Zazní vánoční písně v podání ZUŠ Pelhřimov a sváteční slovo vikáře Jaromíra Stehlíka. Strom se na Masarykově náměstí rozzáří v 17:30. Více zde.

Zlínský kraj

Festival Holešovění

Festival plný hudby, tance a výtvarného umění proběhne v pátek a v sobotu na zámku v Holešově. Připravena bude talk show, muzikoterapeutická vystoupení, punk-rockový večer a dalších programy. Harmonogram akce uvidíte zde.

Pocta Žerotínům ve Valašském Meziříčí

Hudbu renesance a baroka si poslechnete v pátek a v neděli. Pocta Žerotínům se letos poprvé uskuteční v nově zrekonstruovaném jižním křídle zámku Žerotínů. V pátek se zámeckým sálem rozezní v 18:00 dílo Claudia Monteverdiho a nedělní koncert nabídne J. S. Bacha nebo G. F. Händela. Více se dočtete zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám