Hlavní obsah

Tipy na víkend: Na jazz jeďte do Slaného, Zeleného Raoula potkáte na zámku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už i vás pohltila atmosféra blížících se Vánoc? Jestli ne, stačí vyrazit na některý z tradičních jarmarků a trhů. Těm, kteří podzim nejraději tráví u dobrých filmů, se nabízí hned několik filmových festivalů. Ostatní si vyberou ze zbytku pestré víkendové nabídky.

Foto: archiv Chvalského zámku

Chvalský zámek

Článek
Praha

Napříč světadíly

Tentokrát v Národním domě na Smíchově nabídne festival Kolem světa všem aktivním i pasivním cestovatelům zábavu na celý víkend. Návštěvníci se zprostředkovaně podívají na Kavkaz, do Venezuely, Ugandy, na Špicberky nebo také do Číny. Jedním z exkluzivních hostů festivalu bude mladý německý dobrodruh Christoph Reage. Více se o programu dozvíte zde.

Svatební veletrh

Čtvrtý ročník Svatebního Expo veletrhu proběhne v hotelu International Prague v Dejvicích. Budou tam připraveni vystavovatelé ze všech svatebních oborů, ochutnávky, poradny i přehlídky. Mezi svatebními místy a salóny vás svezou Pendl Busy. V pátek je otevřeno od 15:00 do 19:00, v sobotu od 10:00 do 18:00. Více zde.

Vánoční trhy na náměstí Míru

Tradiční vánoční trhy na centrálním náměstí Vinohrad odstartují ve čtvrtek a otevřeny budou denně do Štědrého dne. Od 10:00 do 19:00 nakoupíte vánoční zboží a ochutnáte punč, svařené víno, teplé palačinky a speciality na grilu.

Zelný Raoul na Chvalském zámku

Zlatým hřebem komiksového roku na Chvalském zámku je výstava známého kreslíře Štěpána Mareše, tvůrce politického komiksu Zelený Raoul z časopisu Reflex. Výstava se koná k 20. výročí komiksu a navštívit ji můžete do neděle. Otevřena je denně od 9:00 do 17:00. Více se dočtete zde.

Středočeský kraj

Jazzové dny ve Slaném

Další ročník festivalu Slánské jazzové dny proběhne od pátku do neděle. Užijete si dva koncerty v Městském centru Grand a dva v kapli městského muzea. Více zde.

Andělské zvonění v Českém Brodě

Adventní jarmark a festival kreativních dílen proběhne v sobotu od 9:00 do 17:00 na Gymnáziu v Českém Brodě. Těšit se můžete na ukázky řemesel a otevřené řemeslné dílny pro děti i dospělé. Program zpestří také divadlo Ajka. Více hledejte zde.

Vánoční výstava na zámku Stránov

Na sobotní výstavě poznáte dobové zvyky a adventní výzdobu. Na Mladoboleslavsku také uvidíte zámecké prostory ve vánočním hávu. Mezi 11:00 a 17:00 bude připravena prodejní výstava adventních dekorací. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Mezinárodní festival Janáček Brno

Čtvrtý ročník festivalu se koná v rámci oslav Roku české hudby 2014 a přinese české i zahraniční operní inscenace, činoherní představení, filmové projekce, workshopy, výstavy i výtvarné soutěže. Zahájení proběhne v pátek na Nové radnici, a hned první víkend uvidíte několik představení. Festival skončí 29. listopadu. Více čtěte zde.

Světový duel vín v Hustopečích

Pátý ročník nesoutěžní světové přehlídky místních i světových vín proběhne v sobotu v Hotelu Centro. Od 10:00 ochutnáte vína, která se běžně pijí jen v Michelinských restauracích v Honkongu a Japonsku i vína ze stoletých vinic. Více se dozvíte zde.

Jihočeský kraj

Aiwa! festival v Českých Budějovicích

Tato událost nabídne o víkendu otevřenou taneční scénu, večerní galashow, orientální a rukodělný bazar, semináře a přednášky. Sobotní program bude hostit Divadlo U Kapličky, neděli si užijete ve Studiu Farha a v Dobré čajovně. Více zde.

Kreativní festival v Soběslavi

Od pátku do soboty ožije město festivalem kreativity. V Kulturním domě vás čekají mimo jiné workshopy. Těšit se můžete i na mažoretky, orientální tanečnice nebo módní přehlídku. V sobotu přijďte mezi 9:00 a 18:00. Více informací naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Vánoční trhy na Kuksu

O víkendu mezi 9:00 a 16:00 navštivte na labském nábřeží ve vsi a pod Hospitalem vánoční trh. Doprovodný program proběhne na pódiu nad kaskádovým schodištěm v 10:00, 12:00 a 14.00. V sobotu bude připraveno kytarovo-akordeonové vystoupení, v neděli lidový loutkář. Prohlídky Kuksu začnou v 11:00, 13:00 a 15:00. Více zde.

Tvořivé adventní trhy

Slavnostně vyzdobená a vytopená secesní Kolonáda v Janských Lázních zve až do 4. prosince ke stánkům řemeslných prodejců, kteří své zboží nejen nabídnou, ale také pomohou vyrobit denně od 10:00 do 19:00. Více si přečtěte zde.

Pardubický kraj

Kateřinské posvícení v Chrudimi

V sobotu od 9:00 můžete vyrazit na zajímavou gastronomickou akci do Chrudimi. Tradiční trh řemeslníků spojený s pravou českou zabijačkou se koná na Resselově náměstí. Připraveno bude i pivo a svařené víno. Více hledejte zde.

Jabkancová pouť v České Třebové

Jabkance, bramborové placky plněné tvarohem a sypané cukrem, ochutnáte v sobotu. Hlavní surovinou této speciality nejsou jablka, ale brambory jakožto zdejší „jabka země“. Akce proběhne v chalupě U Kostelíčka od 7:00. Ve 13:00 přijde na řadu skupina Rozladěnci a v 13:30 Jabkancoví umělci. Připravena bude prohlídka Rotundy sv. Kateřiny a bohoslužba. Více hledejte zde.

Karlovarský kraj

Snow Film Fest

V pátek v 18:00 odstartuje v Městském muzeu v Mariánských Lázních další ročník filmového festivalu. Budou se zde promítat filmy o extrémním lyžování, zimním lezení a snowboardingu. Promítání proběhne na Goethově náměstí do 22:00. Více zde.

Liberecký kraj

Setkání mistrů na autodromu Sosnová

Motorističtí fanoušci se mohou o víkendu těšit na setkání mistrů v Global Assistance Racing Aréně u České Lípy. Potkají se tam hvězdy rally, rallycrossu a autokrosu. Setkání mistrů se zúčastní hvězda rallysportu Fin Juha Kankkunen. Více najdete zde.

Literární pozdravy v Liberci

Festival autorských čtení můžete navštívit v pátek a v sobotu od 19:30 v Lidových sadech. V pátek se můžete těšit Martina Reinera a Michala Viewegha, v sobotu vás čeká divadlo jednoho herce s Václavem Helšusem a dílo Obsluhoval jsem anglického krále. Více se dočtete zde.

Olomoucký kraj

Olomoucké Vánoce

V neděli budou zahájeny tradiční vánoční trhy, které potrvají až do 23. prosince. V rámci zahájení jarmarku bude v 18:00 slavnostně rozsvícen vánoční strom. Poté vystoupí Kamil Střihavka. Po celou dobu trhů bude na Horním náměstí každý den připravený hudební program. Více hledejte zde.

Výstava symbolismu v Olomouci

Výstava Tajemné dálky - Symbolismus v českých zemích 1880–1914 představí do 22. února autory, jako jsou Bílek, Švabinský, Hlaváček, Mucha, Preisler, Zrzavý nebo Váchal. Do Muzea moderního umění zavítejte od 10:00 do 18:00. Více čtěte zde.

Moravskoslezský kraj

Jazzový festival v Českém Těšíně

V sobotu od 18:00 přijďte na Těšínský jazzový festival, který se koná v Kulturním a společenském středisku Střelnice. Vystoupí zde například Jana Koubková, Clarinet Factory nebo Yvonne Sanchez. Program festivalu je spojen s pátečním programem v Domu Narodowem v polském Cieszyně. Více se dozvíte zde.

Betlémy ve Frýdku-Místku

Výstava betlémů nabídne do 18. ledna průřez sbírkou Muzea Beskyd. Uvidíte betlémy z okolí Frýdku a Místku z 19. a 20. století. O víkendu je otevřeno od 13:00 do 17:00. Více naleznete zde.

Plzeňský kraj

Festival outdoorových filmů

Festival bude probíhat od středy do soboty v koncertním sále zámku ve Spáleném Poříčí. V sobotu poběží tři bloky filmů, od 16:00, 18:00 a 20:00. Obdivovat budete lidskou sílu a vytrvalost u lyžování, vodáctví či potápění. Více se o akci dočtete zde.

Ústecký kraj

Noc sportovišť v Mostě

Oslava oficiálního převzetí titulu Most - Evropské město sportu pro rok 2015 proběhne v pátek. Své brány u této příležitosti otevře od 17:00 například sportovní hala, Aquadrom, zimní stadion, Fotbalový stadion Josefa Masopusta, Taneční klub Smarties nebo Baník Most NH. Více informací najdete zde.

Vysočina

Kreativní Třebíč

V sobotu se od 9:00 do 17:00 vydejte do Grand hotelu Třebíč, kde se bude konat minifestival věnovaný nejrůznějším kreativním technikám. Ty si budete moci vyzkoušet v rámci workshopů. Přijďte se naučit na Karlovo náměstí tvoření z korálků, papíru, kovu, pedigu, FIMO hmoty, látky nebo rokajlu. Více hledejte zde.

Zlínský kraj

Vánoční jarmark na hradě Lukov

Adventní jarmark vás čeká v neděli od 10:00 do 15:00 na hradě Lukov na Zlínsku. Uvidíte vánoční řemeslné výrobky i samotné ukázky řemesel. Více čtěte zde.

Krajkářský a řemeslný trh

Ukázky tradičních řemesel s možností nákupu ručních výrobků budou připraveny v areálu SPŠ Stavební ve Valašském Meziříčí. V pátek a v sobotu bude otevřeno od 8:00 do 18:00 a v neděli od 9:00 do 12:00. Obdivovat budete výrobky krajkářek, řezbářů, dráteníků, malířek skla, přadlen, vyšívaček i keramiků. Více zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám