Hlavní obsah

Cykloturistů z ciziny v Česku přibývá, komplikací je pro ně třeba placení

Zahraničních cykloturistů v Česku sice přibývá, ale potenciál zůstává stále dosti nevyužitý. Podle Daniela Mourka, viceprezidenta Evropské cyklistické federace, je potřeba nabídnout české cyklostezky jako jeden celek pod jednou značkou a s komplexními službami. V tom zatím Česko za Německem či Rakouskem zaostává.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Cykloturisty nejvíce lákají trasy kolem známých míst. Ilustrační foto

Článek

„Nemůžeme si namlouvat, že jsme pro zahraniční cykloturisty kdovíjak atraktivní. Často nás ani neznají, máme jim však co nabídnout," řekl Mourek na brněnském veletrhu Sport Life. Řada zahraničních cyklistů do Česka vyráží s cestovními kancelářemi, které se o ně postarají. Většina lidí chce však jezdit takzvaně na vlastní triko.

Spousta zahraničních turistů podle Mourka slyší na známé pojmy, kterými jsou třeba významné řeky či města. „Znají Labe, Vltavu. Obvykle si řeky chtějí projet od pramene k moři či opačně. Druhým typem vedle říčních stezek jsou kulturní stezky, k nejstarším patří Praha - Vídeň. Na známé trasy je potřeba nabalovat další stezky, protože cykloturisté se rádi vracejí, chtějí si projíždět úseky, které ještě nejeli. Potřebujeme je dostat do regiónů," vysvětlil Mourek.

Například po Labské cyklostezce u severní hranice s Německem u Bad Schandau se pohybuje ročně 165 000 cyklistů, někteří přejedou i do Česka. „Chceme si udělat i dotazníkové šetření, abychom zjistili, kdo jsou cykloturisté a kdo jednodenní výletníci. Letos jsme díky německým kolegům zaznamenali například nárůst zájmu o stezku Praha - Řezno - Mnichov," uvedl Mourek.

Infrastruktura už je podle něj i pro západní turisty velmi kvalitní, kratší úseky po silnicích akceptují, vyjma rodin s dětmi či seniorů. Stejně tak přibývá kvalitních stravovacích či ubytovacích zařízení, která získají certifikaci Cyklisté vítáni.

Stále je co zlepšovat

Problémem zůstává měna a placení. „Je obrovský problém si vyměnit peníze na venkově, kde se většina cyklistů pohybuje. Platit kartou je také snazší ve velkém městě," poznamenal Mourek.

Podnikatelů, kteří nabízejí kolem cyklostezek služby, přibývá. Citelné je to právě kolem Labe. „Vozíme je i do Německa, aby zjistili, co cykloturisté chtějí. Máme štěstí, že máme cykloturistickou velmoc vedle sebe," řekl Mourek.

Zájem o cykloturistiku v Česku mají také Američané, Kanaďané či Australané. Podle Mourka je však stále velký prostor ke zlepšení, aby tito cykloturisté měli dostatek informací o tom, co jim Česko může nabídnout.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Beskydy mají první horskou cyklostezku

V Beskydech začala fungovat první horská cyklostezka. Pilotní okruh měří tři kilometry a je v blízkosti areálu skokanských můstků Horečky ve Frenštátě pod...

Výběr článků

Načítám