Hlavní obsah

Lyžařské středisko Les Menuires oslaví padesátiny. Návštěvníkům nadělí novinky

Novinky, Jana Vlková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středisko Les Menuires ve francouzských Alpách brzy oslaví padesátiny. Přesto tam je všechno svižné a mladistvé. Středisko nabízí maximální komfort lyžování s minimálním čekáním.

Foto: archiv OT Les Menuires (G. Lansard)

Sněhové radovánky v Les 3 Vallées

Článek

Lyžařské středisko Les Menuires se nachází v jednom ze tří údolí stejnojmenného lyžařského areálu. Místní jsou rádi, když se i za hranicemi představuje francouzsky – Les 3 Vallées. Tento název je za půl století existence něco jako značka. Do stejného areálu dnes již patří také Saint Martin de Bellevile, malebná vesnička s barokním kostelíkem. Ta tu byla dávno předtím, než přijeli první lyžaři.

Foto: archiv OT Les Menuires (G. Lansard)

Vesnička Saint Martin de Bellevile

Ve středisku se tradičně lyžuje na sjezdovkách, které jsou vedeny po svazích hřebenu, za nímž se rozkládá další údolí. Sjezdovek pro sportovní požitkáře na lyžích či na snowboardu je tu velké množství a jsou převážně červené a modré. Právě po těchto svazích se dá pokračovat až do Val Thorens, nejvýše položeného francouzského střediska. K tomu je však třeba mít rozšířenou permanentku.

Foto: archiv OT Les Menuires (G. Lansard)

Lyžařské středisko Les Menuires

Celkově zabírá areál Les 3 Vallées, do něhož patří ještě Méribel-Mottaret a Courchevel, 600 kilometrů sjezdovek. Permanentka na Les Menuires nabídne 160 kilometrů, což průměrnému lyžaři bohatě stačí.

Návštěvníky čekají změny

Návštěvníky, kteří už středisko znají, může zajímat, co je letos v Les Menuires nachystáno za novinky. Hodně se toho změnilo především na hoře La Masse. V nadcházející sezóně zde bude otevřena modrá sjezdovka s názvem Le Bouquetin neboli kozoroh. Dosud se z vrcholu dalo sjet pouze po červené.

Z Pointe de la Masse ve výšce 2804 metrů se otevírají nádherná panoramata. Je vidět nejen na další střediska obrovského areálu, ale také do údolí Maurienne a skoro až do Itálie. Teď se budou moci pokochat krásou Francouzských Alp i slabší lyžaři nebo děti. Pro ty byla na úbočích kopce nedávno otevřena sjezdovka jménem Walibi Gliss. Je to spíš zábavný sjezdařský park pro nejmenší.

Další atrakcí, kterou si mohou lyžaři na La Masse dopřát, je program První stopa. Nahoru se mohou nechat vytáhnout ještě dříve, než začnou lanovky s pravidelným provozem. Na vrcholu se podává snídaně v paprscích vycházejícího slunce. Pak následuje jízda po bezchybném manšestru s převýšením tisíc metrů.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Trocha historie střediska Les Menuires

Letos bude areál oslavovat 50 let své existence. Jeho dějiny, jakoby byly dějinami poválečného lyžování ve Francouzských Alpách.

Jednotlivé „čtvrti“ střediska odrážejí vývoj nejen tohoto báječného sportu, ale i horské architektury. První paneláky byly před pár lety strženy a na jejich místě vznikly moderní rezidence, které se vracejí k původním savojským tradicím používajícím dřevo a kámen.

V největší budově nazvané Brelin, která je dominantou střediska, má svůj apartmán bývalý premiér, respektive prezident, Jacques Chirac s rodinou.

Oslavy propuknou 12. února 2015. Na programu je zvuková a světelná show, sjezd s pochodněmi, ohňostroj a mnoho dalšího.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám