Hlavní obsah

Horská služba v Jeseníkách varuje turisty kvůli počasí

Vrcholky Jeseníků pokryl předposlední říjnovou středu poprašek sněhu. Teplota se tam podle horských záchranářů drží těsně nad nulou. Ačkoli se nenaplnila předpověď meteorologů se silným větrem a hustým sněžením, horská služba nedoporučuje v těchto dnech turistům hřebenové túry. Vyvarovat by se měli i oblíbené trasy údolím Bílé Opavy.

Foto: Profimedia.cz

Horská služba nedoporučuje ani oblíbenou trasu údolím Bílé Opavy.

Článek

Sníh by na jesenické straně hor měl v noci vystřídat podle meteorologů vydatný déšť. „Teplota se drží do dvou stupňů, padá mokrý sníh, napadla kaše tak do jednoho centimetru. Je tady sice bílo, ale už se to rozpouští. Slibovaných 15 až 20 centimetrů se tady neděje a už zřejmě ani teď nenapadne, mělo by se oteplovat," řekl šéf jesenické horské služby Michal Klimeš. I přesto horská služba nedoporučuje, aby se nyní lidé kvůli špatnému počasí vydávali na túry.

Podle meteorologů více sněžilo v Beskydech, v Jeseníkách leží poprašek. „V Jeseníkách očekáváme více srážek v noci, z větší části budou dešťové. Vydatný déšť se očekává na severním návětří od Polska, v okolí Bělé pod Pradědem. Nyní tam prší slabě, na noc se to bude stupňovat a pršet bude do čtvrtečního rána," uvedl Roman Volný z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Meteorologové vydali výstrahu před vydatným deštěm v Olomouckém kraji na Jesenicku od úterního poledne až do čtvrtečních odpoledních hodin. V sousedním Moravskoslezském kraji se tato výstraha týká Bruntálska. Na návětří Jeseníků by podle nich mohlo spadnout 40 až 80 milimetrů srážek, menší toky mohou dosáhnout i druhého stupně povodňové aktivity.

Reklama

Výběr článků

Načítám