Hlavní obsah

Praha zakáže průvodcům lákat turisty před Staroměstskou radnicí

Praha zakáže průvodcům lákat turisty pod orlojem na Staroměstském náměstí. Změnou tržního řádu jim vyčlení několik jiných míst, chce nabídku rozptýlit po městě. Novela by měla začít platit od 5. listopadu, v úterý to uvedl na tiskové konferenci po radě hlavního města náměstek primátora Václav Novotný.

Foto: Profimedia.cz

Staroměstská radnice v Praze

Článek

V současné době není k provádění turistů po Praze třeba žádné osvědčení, jejich kvalita je proto různá. Množí se i stížnosti na to, že někteří si ve výkladu historii upravují, či úplně fabulují.

„Koncentrace takzvaných 'free tour' je enormní. Místo před Staroměstskou radnici se ruší a průvodcovské služby se tam nabízet nebudou," vysvětlil Novotný. Nově tržní řád určí několik jiných míst, například roh Staroměstského náměstí a Pařížské ulice, konec Celetné ulice u Staroměstského náměstí, roh Jindřišské a Václavského náměstí nebo před stanicí metra Malostranská.

Foto: Profimedia.cz

Služby takzvaných free tours jsou v poslední době rozšířené

Novela tržního řádu vejde v platnosti 15 dní po jejím zveřejnění ve věstníku vyhlášek, podle Novotného asi od 5. listopadu. Situaci ale nevyřeší, podle náměstka primátora je třeba změna zákona. Praha chce proto oslovit ministerstvo pro místní rozvoj.

„Průvodcovství je vedeno jako živnost volná. V 90. letech převládl názor, že trh si to přebere. Jenže trh si nevybral to nejkvalitnější, ale to nejlevnější," řekl k tématu již dříve Novotný.

Kvalitu výkladu by zvýšily zkoušky

Praha by chtěla zavést zkoušky z jazyka a historie a rovněž možnost přezkoušení držitelů licence. Tak to funguje například u Pražské informační služby (PIS), kde školení trvá od podzimu do jara. Mezi požadavky jsou zkouška z cizího jazyka, znalostí metodiky průvodcovské práce, geografie cestovního ruchu nebo historie a dějiny umění.

V Praze aktivně působí podle odhadu magistrátu zhruba 800 průvodců, z toho jich 400 pracuje pro PIS. Ta registruje celkem 2500 držitelů odznaku průvodce, většina z nich ale práci buď nevykonává, nebo jen sezónně.

Reklama

Výběr článků

Načítám