Hlavní obsah

Ve Stromovce přibudou nové rybníky

Právo, Lucie Fialová

Protože aktuální stav rybníků ve Stromovce je žalostný, hodlá magistrát všechny opravit. Návštěvníci, kteří do parku, který teď na podzim hraje všemi barvami, houfně míří, se můžou těšit i na nové vodní plochy.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Podzimní Stromovka

Článek

Poničené rybníky se začaly pozvolna vypouštět, práce se rozběhnou příští týden, řekl Právu vedoucí oddělení péče o zeleň magistrátu Dan Frantík. První fáze zahrnuje odbahnění. Pak pracovní čety zbudují nové opevnění břehů, k němuž použijí kamennou dlažbu nebo taras a kokosové rohože osázené kvetoucími rostlinami, které mají rády vlhko. Strouhy obloží kamenem. Projekt počítá s novými stavidly a můstky.

V další etapě přibudou nové vodní plochy, které vzniknou v nejvíce podmáčených částech dna bývalého Rudolfova rybníka. Ten v minulosti obklopoval pahorek v dolní části zelené plochy, kde rostou letité duby. „Voda tam nevysychá, tráva pořádně neroste,“ shrnul stručně důvody pro změnu Frantík. Jeden tedy vznikne na místě bývalého rozária, které před dvanácti roky spláchla velká voda, a druhý směrem k planetáriu.

Součástí nových rybníků budou různé vodní prvky, které ocení hlavně děti, a prám. „Tím bude možné skutečně přejet z jedné strany na druhou. Bude tam lano a lidé se vlastní silou přetáhnou na druhou stranu,“ přiblížil Frantík. Dílo by mělo být hotové v prosinci příštího roku. Náklady činí pět miliónů korun. Obnova vodních ploch je jedním z prvních kroků k celkové revitalizaci a oživení Královské obory. Ta se připravuje. Vzniknou nové cesty, vyhlídky, mobiliář.

Rybníky mají ve Stromovce svoji tradici

První zmínky o rybnících ve Stromovce pocházejí z roku 1548. Císař Rudolf II., za jehož vlády dochází k nejvýznamnějšímu rozkvětu parku, s ním však nebyl spokojen. A proto na jaře 1582 začali kopáči s hloubením nového o rozloze 70 strychů neboli 20 hektarů. Byl dokončen v roce 1591. Jeho hráz je ještě dnes patrná v podobě valu táhnoucího se od Výstaviště až k bývalé Šlechtově restauraci.

Pro tak velkolepé dílo bylo zapotřebí zajistit dostatečné množství vody, a tak se Rudolf II. uchýlil k náročnému technickému řešení – vést vodu do Stromovky tunelem pod Letnou, tzv. Rudolfovou štolou. Stavba trvala 11 let.

Foto: Zuzana Musálková, Právo

Mezi první zájemce opravené stezky patřily i maminky s kočárky.

V roce 1804 byla obora na popud purkrabího hraběte Chotka předána pražským stavům a přeměnila se ve veřejný park. Na obnovu tehdy již vypuštěného velkého Rudolfova rybníka však pražští stavové vůbec nepomysleli. Královská obora byla zvelebena ve stylu anglického parku, na dně rybníka vzniklo rozárium.

Koncem 19. století bylo celé dno původního rybníka proměněno v park. A protože anglický park bez vodní hladiny není myslitelný, nechali v roce 1882 pražští stavové zbudovat nové menší rybníky, které přetrvaly dodnes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám