Hlavní obsah

Seychely se obávají invaze malých zelených ptáků

Palmový háj, který si uchoval své prehistorické panenství, původní rostlinné a živočišné druhy, stejně jako pláže s bílým pískem... Seychelský ostrov Praslin je synonymem malého ráje. Před nedávnem se však úřady začaly obávat, aby nevznikl nelítostný konflikt mezi starým obyvatelem ostrova, tedy papouškem černým, a vetřelcem, alexandrem malým.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr malý

Článek

Biology v září vylekal nález pouhého jednoho pírka, nalezeného při inspekci v pralesní rezervaci Májové údolí (Vallée de Mai), která je na seznamu světového dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). „Podle znaků, které jsme mohli zjistit, jde skutečně o pírko alexandra malého," potvrzuje Vilna Accoucheová z vědeckého programu Nadace Seychelských ostrovů (SIF), která Májové údolí spravuje.

Foto: Profimedia.cz

Seychelské Májové údolí

Jsou to slavná místa: podle UNESCO je toto údolí se svými šesti druhy původních palem, včetně vzácné lodoicey seychelské, která roste pouze na Seychelách, výjimečným příkladem vývoje světové flóry. To vše tvoří ekosystém, který skýtá unikátní úkryt původní populaci, jako je papoušek černý, jehož zobák v období hnízdění žloutne.

Tento pták je rovněž zanesen na červeném seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) jako druh ohrožený vyhubením. Podle odhadů nadace SIF se počet papoušků černých odhaduje na 500 až 900 jedinců.

Foto: Profimedia.cz

Papoušek černý

Malého papouška černého při procházce po stezkách Májového údolí spatříte jen těžko. Často bývá ukryt pod velkými listy palmy lodoicey seychelské. Jeho život již ohrožuje přítomnost koček, krys, ale i jiných ptáků, kteří se podobně jako on živí nezralými plody ovoce, karambolou, papájou či mangem.

Nadace SIF ale bije na poplach: invaze alexandra malého, který nejen požírá tutéž potravu, ale skrývá se také ve stejném prostředí jako papoušek černý, může mít osudové následky.

„Největší nebezpečí, které s sebou nese invaze alexandra malého na Praslin, spočívá v tom, že by mohl na papouška černého přenést onemocnění zobáků a peří papoušků (cirkovirózu)," vysvětluje Vilna Accoucheová. Černý papoušek vždy žil stranou od konkurenčních druhů, a kdyby byl vystaven této chorobě, mohl by vyhynout, dodává.

Doletí daleko

Alexandr malý se na Seychelách rozšířil jako domácí zvíře v 70. letech minulého století. Do přírody na souostroví pronikl v 90. letech, kdy se několika jedincům na ostrově Mahé podařilo uniknout z klecí.

Foto: Profimedia.cz

Pozemský ráj - pláž ostrova Praslin

Ptáček se zeleným peřím znepokojuje seychelské úřady o to více, že dokáže létat na poměrně dlouhou vzdálenost, a tedy může přeletět z jednoho ostrova na druhý. Alexandra malého se na ostrově Mahé dokonce pokoušeli několikrát vyhubit. Při poslední kampani v roce 2011 bylo zabito 327 ptáků.

Ředitel nadace SIF Frauke Dogley však soudí, že nebezpečí hrozící papouškům černým na ostrově Praslin je třeba brát s rezervou. Pouhý nález jednoho peříčka ještě nemusí nic znamenat. Aby se hrozba potvrdila, musel by být alexandr malý na ostrově Praslin prokazatelně zjištěn. Přesto je však jeho nadace v pohotovosti.

Před několika lety, v říjnu 2011, byl totiž již jeden alexandr malý na ostrově objeven. Jeden místní obyvatel však ptáka urychleně usmrtil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám