Hlavní obsah

Šlapanické muzeum připomíná první českou cestovatelku, která objela svět

Barboru Markétu Eliášovou, první českou cestovatelku, která na vlastní pěst objela svět, připomíná nová výstava Muzea ve Šlapanicích na Brněnsku. Eliášová se narodila v nedalekých Jiříkovicích. Z exotických zemí ji nejvíce uchvátilo Japonsko. Právě země vycházejícího slunce je dominantním tématem výstavy nazvané Dálky s vůní sakury: Japonsko očima první české cestovatelky kolem světa.

Foto: archiv Muzea ve Šlapanicích

Muzeum ve Šlapanicích

Článek

Příběh Eliášové, žijící v letech 1874 až 1957, je podle historiků svědectvím o odhodlání, odvaze, ale i obtížné cestě žen k emancipaci. Pocházela z chudých poměrů a brzy osiřela. Touha po vzdělání ji přivedla k práci učitelky, a především k mnoha cestám za hranice. Svět objela Eliášová třikrát a své zážitky, včetně těch dobrodružných, přetavila v cestopisné i beletrické knihy.

Její životní láskou se stalo Japonsko, což odráží i šlapanická výstava. Expozice vznikla ve spolupráci s Náprstkovým muzeem asijských, afrických a amerických kultur v Praze. Návštěvníci si prohlédnou tradiční ženská kimona, vějíře, slunečníky, ale také samurajskou výzbroj, hračky, dřevořezy a další artefakty připomínající Japonsko v první třetině minulého století.

Výstava pamatuje také na rodiny s dětmi. „Muzejní herna je určena dětem i dospělým a nabídka aktivit je neobyčejně pestrá: kaligrafie, výroba origami i japonských panenek. Návštěvníci si mohou také zahrát na zápasníky sumó, vyzkoušet tradiční japonský oděv a účes nebo si vytvořit miniaturní japonskou zahrádku," uvedla kurátorka Martina Krajíčková.

Muzeum ve Šlapanicích letos slaví 80. výročí založení. Nová výstava potrvá až do 1. března 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám