Hlavní obsah

Putování po hradech a zámcích v Bavorsku

Novinky, DZT/ Bayern Tourismus GmbH

S příchodem podzimu přichází správný čas pro poznání Bavorska z jeho pohádkové stránky a navštívení jednoho z mnoha kouzelných zámků či hradů. Mnoho z nich nezavírá své brány pro návštěvníky ani s příchodem chladnějších podzimních dnů.

Foto: Tourismusamt München, G. Otto

Zámek Nymphenburg s velkolepým zámeckým parkem

Článek

Zámek Nymphenburg, Mnichov

Zámek Nymphenburg je díky své barokní architektuře a rozsáhlému parku s malými zámečky vnímán jako „Gesamtkunstwerk“ evropského významu. V tomto letním sídle bavorských kurfiřtů a králů spatřil dne 25. srpna 1845 světlo světa Ludvík II. Hned na druhý den se konal jeho křest v Kamenném sále (Steinerner Saal) zámku.

Foto: Bayerische Schlösserverwaltung

Přepychově zdobený zrcadlový sál na zámku Nymphenburg

Muzeum Marstallmuseum na zámku Nymphenburg je zvlášť úzce spojeno s Ludvíkem II. Chloubou muzea jsou nádherně a bohatě zdobené zlacené kočáry a saně. Nejzvláštnějším povozem je malý vůz pro slavnostní příležitosti, jehož kabina mohla být v zimě namontována na saně.

Otevírací doba:

Otevírací doba: 1. duben – 15. říjen: 9.00–18.00 hod.

Otevírací doba: 1. duben – 15. říjen: 9.00–18.00 hod. 16. říjen – 31. březen: 10.00–16.00 hod

1. ledna, na masopustní úterý, 24., 25. a 31. prosince zavřeno.

Zámek Neuschwanstein

Na zámku Hohenschstein strávil Ludvík II. většinu svého dětství. V bezprostřední blízkosti nechal později postavit zámek Neuschwanstein, nejslavnější ze všech svých staveb, a v současné době jeden z nejnavštěvovanějších zámků v Evropě. Jeho jedinečná poloha na skále nad soutěskou Pöllatschlucht s výhledem na hory nemohla být vybrána dramatičtěji.

Foto: Bayern Tourismus Marketing GmbH

Okouzlující zámek Neuschwanstein v barvách podzimu

Uspořádání interiéru je založeno na německých rytířských legendách a hudebním myšlenkovém světě Richarda Wagnera. Pěvecký sál, podobný tomu na hradě Wartburg u Eisenachu, je zdoben výjevy z legendy o Parsifalovi a z pověsti o svatém grálu. Přes dvě patra se rozkládá 15 metrů vysoký korunní sál v barvách modré a zlaté, který je postaven ve stylu byzantské baziliky.

Otevírací doba:

Otevírací doba: 1. duben – 30. září: 9.00–18.00 hod.

Otevírací doba: 1. duben – 30. září: 9.00–18.00 hod. 1. říjen – 31. březen: 10.00–16.00 hod

1. ledna, na masopustní úterý, 24., 25. a 31. prosince zavřeno.

Inzertní sdělení

Tip na ubytování pro sportovní nadšence

Moderní ubytování v designových pokojích s vybavením a službani pro sportovce nabízí síť hotelů Explorer Hotels. Jeden z  nich se nachází jen dvacet minut od zámku Neuschwanstein. Pro zimní dovolenou na lyžích je pak jako stvořený hotel v Berchtesgadenu. Přesvědčte se sami na: www.explorer-hotel.com

Císařský hrad: Kaiserburg Nürnberg

Císařský hrad Norimberk je jedním z nejvýznamnějších císařských paláců středověku. Císař Fridrich I. Barbarossa (1123–1190) a jeho následovníci vystavěli v Norimberské hradní skále jeden z největších a nejkrásnějších hradních komplexů v říši. V letech 1050 až 1571 zde všichni němečtí císaři a králové Svaté říše římské drželi své dny sněmování a soudnictví.

Foto: Congress und Tourismus Zentrale Nürnberg, Uwe Niklas

Císařský hrad Norimberk vystavěný v Norimberské hradní skále

Císařská kaple pochází z nejstaršího dochovaného stavebního období, z doby Štaufů okolo roku 1200. Díky tomu je nejdůležitější zachovanou místností hradu a jednou z nejpůsobivějších místností z doby císařského panování rodu Štaufů. Sestává ze Spodní kaple pro nižší šlechtickou družinu a Horní kaple pro vyšší dvorní společnost. Obě kaple jsou spolu prostorově a liturgicky propojeny otvorem ve stropě. Galerie v Horní kapli byla prominentním místem pro císařskou rodinu.

Foto: Bayern Tourismus Marketing GmbH

Centrum turisticky rušného Norimberku

Tip: S průvodcem lze také navštívit studnu Tiefer Brunnen, hlubokou 47 metrů a válcovou věž Sinwellturm.

Otevírací doba:

Otevírací doba: Duben–září: 9.00–18.00 hod.

Otevírací doba: Duben–září: 9.00–18.00 hod. Říjen–březen: 10.00–16.00 hod.

http://www.schloesser.bayern.de

Zámek Herrenchiemsee (Nový zámek)

Na počest Ludvíka XIV. mělo vzniknout bavorské Versailles. Když Ludvík II. Bavorský v roce 1886 zemřel, nebyla stavba ještě dokončena, ačkoli náklady na toto monumentální zařízení dávno přesáhly stavební náklady na zámky Neuschwanstein a Linderhof dohromady. Nádherná ložnice s postelí o rozměrech 3 x 2,60 metru překonala svým luxusem svou francouzskou předlohu. V zrcadlové galerii dlouhé 100 metrů bylo možné rozsvítit na 1800 svíček.

Foto: Herrenchiemsee Priener Tourismus GmbH

Zámek Herrenchiemsee z leteckého pohledu

Královské bydlení je ve srovnání s těmito dvěma honosnými místnostmi zařízeno intimněji. Zámek, jehož přísně geometrické francouzské zahrady se slavnými fontánami představují pouze jednu část celého dokončeného objektu, je obklopen parkem velmi podobným přírodnímu parku se starými vzrostlými stromy. V moderně pojatém muzeu krále Ludvíka II. je možné prohlédnout si exponáty, které jsou věnovány životu a působení krále.

Foto: Herrenchiemsee Priener Tourismus GmbH

Bavorské Versailles vystavěné na počest Ludvíka XIV.

Otevírací doba:   

Otevírací doba:    1. dubna – polovina října: 9.00–18.00 hod.

Otevírací doba:    1. dubna – polovina října: 9.00–18.00 hod. Polovina října – 31. března: 9.40–16.15 hod

1. ledna, na masopustní úterý, 24., 25. a 31. prosince zavřeno.

Hrad Burghausen

Hrad Burghausen je díky své délce 1000 metrů nejdelším hradním objektem v Evropě. Rozkládá se malebně na úzkém hřebenu mezi řekou Salzach a jezerem Wöhrsee nad městem Burghausen. Díky svým zdem opatřeným věžemi, příkopům a zvedacím mostům a masivním obytným a hospodářským budovám je to dodnes velkolepá památka středověkého stavebnictví a podává svědectví o touze bavorských vévodů ukázat svoji moc. Vévoda Jiří zvaný bohatý udělal dokonce z hradu v roce 1475 nejsilnější pevnost v zemi.

Foto: Bayerische Schlösserverwaltung

Letecký pohled na hrad Burghausen

Podlouhlý komplex hradu sestává s vnitřním nádvořím hlavní budovy hradu a jeho pěti nádvořími dohromady ze šesti obestavěných domů, z nichž každý splňoval několik důležitých funkcí a vytvářel samostatnou sekci opevnění s vystavěnou bránou, příkopem a mostem.

Foto: Burghauser Touristik GmbH

Pohled hrad Burghausen ze břehu řeky

Otevírací doba:

Otevírací doba: Duben–září: 9.00–18.00 hod.

Otevírací doba: Duben–září: 9.00–18.00 hod. říjen–březen: 10.00–16.00 hod.

Zavřeno: 1. 1., masopustní úterý, 24. 12., 25. 12., 31. 12.

Tipy na cestu: putování po bavorských hradech a zámcích

Informace o Bavorsku naleznete na www.germany.travel a v češtině také na www.bavorsko.eu

Informace o bavorských hradech a zámcích:

Jak se tam dostat?

DB Bahn nabízí zvýhodněné jízdenky po Bavorsku. Např. s jízdenkou Bayern Ticket může po Bavorsku cestovat skupinka až pěti lidí již od 39 eur. Speciální nabídky jízdenek nejen po Bavorsku naleznete na www.bahn.com

Výběr článků

Načítám