Hlavní obsah

Hotel, který osm týdnů vzniká a po čtyřech měsících mizí

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako sisyfovská práce by se mohla zdát výstavba ledového hotelu v Jukkasjärvi ve Švédsku. Ovšem není tomu tak. Jde spíše o rituál a jedinečnou příležitost pro designéry z celého světa. A v neposlední řadě je Icehotel cestovatelským snem tisíců turistů.

BEZ KOMENTÁŘE: Ledový hotel ve Švédsku je pokaždé originálem

 
Článek

Přiblížil se další cyklus výstavby prvního a největšího ledového hotelu světa. Poprvé byl vybudován před 25 lety, podle jeho vzoru následně začaly vznikat další ledové hotely i daleko za hranicemi Švédska.

Stavební práce na Icehotelu trvají zhruba dva měsíce, aby po třech až čtyřech měsících hotel roztál. Jediným stavebním materiálem je totiž sníh a led. Ten „dodává“ blízká řeka Torne.

Foto: Profimedia.cz

Takhle vypadal vchod do Icehotelu letos v lednu.

Brány ledového hotelu se návštěvníkům otevřou v průběhu prosince. Provoz potrvá zhruba do začátku dubna. K dispozici bude 61 pokojů, bar, restaurace i ledová kaple.

Foto: Profimedia.cz

V baru Icehotelu servírují i drinky v ledových skleničkách.

Každoročně do Icehotelu zavítá okolo 50 tisíc návštěvníků, kterým nevadí zima. V pokojích se totiž teplota pohybuje okolo mínus sedmi stupňů Celsia. Postel, stejně jako všechno ostatní, je z ledu. Na ní leží matrace, povlečení ze sobí kůže a zvláště teplý spacák.

Foto: Profimedia.cz

Ledová útulnost

Pravidelně se tisíce designérů z celého světa uchází se svými návrhy o spolupráci na Icehotelu. Odborná porota vybere vždy hrstku z nich, aby vytvořili unikátní podobu hotelu pro nadcházející sezónu. Tentokrát budou hosté obdivovat například pokoj inspirovaný deštným pralesem nebo ten s poetickým názvem Bílá ukolébavka.

U Icehotelu, stojícího 200 kilometrů severně od polárního kruhu, turisté podnikají ryze zimní aktivity. Vyrážejí na sněžnice, jízdy s psím spřežením nebo také brázdí bílé závěje na sněžném skútru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám