Hlavní obsah

Slavnou telefonní budku proměnili na obří nabíječku

Až vašemu telefonu při návštěvě Londýna dojde „šťáva”, vyzkoušejte telefonní budku. Kupodivu ne proto, abyste si z ní zavolali. Místo toho si v ní můžete dobít telefon. Jedna ze slavných červených telefonních budek v Londýně zezelenala a přeměnila se v solární nabíjecí stanici. Informovala o tom CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Červená telefonní budka zezelenala a funguje jako obří nabíječkaVideo: Reuters

 
Článek

Upravená telefonní budka dostala název Solarbox a nachází se v centru města na Tottenham Court Road. V plánu je otevření dalších podobných budek na počátku příštího roku. Solarbox má nabíječky pro Samsung, BlackBerry a iPhony 4, 5 a 6. Podle odhadů může prostřednictvím střešního solárního panelu nabít až 100 přístrojů denně.

Budku navrhli absolventi Londýnské ekonomické školy Harold Craston a Kristy Kenneyová a přihlásili ji do soutěže vyhlášené londýnským starostou. Za svůj ekologický projekt obdrželi výhru v přepočtu téměř 174 000 Kč a možnost vyzkoušet ho v londýnských ulicích.

Foto: Profimedia.cz

Tottenham Court Road v centru Londýna

Budka je financována reklamou a použití služby je zdarma. Vynálezci tvrdí, že náklady na provoz jsou nízké, jde pouze o základní údržbu, jako je úklid. Počáteční náklady na instalaci každého solarboxu by se měly vrátit do tří měsíců. Kvůli růstu počtu mobilních telefonů se tisíce telefonních budek v britském hlavním městě staly zbytečnými. Zájem o ně mají pouze turisté, kteří se před nimi chtějí vyfotit.

Solarbox není jedinou možností využití nepoužívané telefonní budky. Jsou již případy, kdy se budky změnily na knihovny, pohovky nebo sprchové kabiny. V Sydney, New Yorku a dalších městech se budky přeměnily v místa s bezplatnou nabídkou wi-fi a několik vesnic v Anglii vybavilo své budky defibrilátory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám