Hlavní obsah

Mrtvé pouštní město polykají písečné duny

Novinky, fis

Strmý vzestup, velká sláva a rychlý pád... Takový osud potkal diamantové městečko Kolmanskop v poušti Namib. Jediným životem jsou dnes v opuštěných staveních už jen turisté.

BEZ KOMENTÁŘE: Tajuplný Kolmanskop

 
Článek

Nález jednoho maličkého diamantu rozpoutal začátkem 20. století v Namibii doslova diamantovou horečku. Hledači se tam hrnuli ve velkém, často společně s rodinami. Kvůli nutnosti zázemí bylo vybudováno městečko Kolmanskop plné luxusních domů.

Foto: Profimedia.cz

Místnost, která dříve sloužila nejspíš jako koupelna.

Namibie byla tehdy kolonií Německa, které nechalo oblast uzavřít po četných nálezech diamantů. Kolmanskop tak obývali jen Němci a na práci najatí dělníci. Infrastruktura městečka zajišťovala všem pohodlný život. Obyvatelé měli uprostřed pouště k dispozici například bazén, hernu, divadlo, ale také nemocnici.

Spojením s civilizací, konkrétně s přístavem Lüderitz, byly tramvajové koleje — tehdy rarita. To ovšem neměnilo nic na faktu, že byl Kolmanskop oázou uprostřed „ničeho”.

Foto: Profimedia.cz

Kolmanskop

Podle odhadu byla v oblasti objevena zhruba tuna diamantů. Svůj vrchol zažíval Kolmanskop na začátku 20. let, kdy zdejší populace čítala asi tisíc lidí.

Nálezů postupně ubývalo, navíc byl jižněji objeven další zdroj diamantů — oblast Oranjemund, a tak se Kolmanskop začal rychle vyprazdňovat. V roce 1954 ho opustili poslední obyvatelé.

Foto: Profimedia.cz

Poušť si rychle vzala zpátky území, které jí na chvíli sebrali lidé.

Písek a suché podnebí město zachovaly, díky čemuž je i dnes alespoň trochu patrný přepych, ve kterém se tam žilo. V 80. letech minulého století se Kolmanskopu ujala těžařská firma De Beers, která z něj udělala muzeum. Vypráví jak jinak než o těžbě diamantů v Africe.

Foto: Profimedia.cz

V domech zůstaly zbytky vybavení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám