Hlavní obsah

Auto budoucnosti nepotřebuje řidiče

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle návrhu, který vytvořil britský designér Dominic Wilcox z Londýna, by za několik desítek let mohlo být cestování autem podstatně pohodlnější než dosud. Navíc by mělo být podle designérových představ také výrazně bezpečnější.

Foto: Profimedia.cz

Dopravní prostředky budoucnosti by podle tohoto prototypu mohly mít celkem nápaditý design.

Článek

Mini katedrála, jak se také Wilcoxově prototypu automobilu říká, nemá s běžnou podobou aut, kterými dnes jezdíme, snad kromě čtyř kol nic společného. Řidiči se mění v pasažéry a mohou se místo soustředění na provoz a řízení věnovat zcela jiným činnostem.

První prototyp slouží jako jednolůžko. Poklop s otevíráním v přední části vozu, je sestavený s barevné skleněné mozaiky. Trochu připomíná kaleidoskop.

Foto: Profimedia.cz

Auta nebudou podle britského designéra v budoucnu potřebovat volant ani bezpečnostní výbavu.

Wilcox své vozítko koncipoval pro rok 2059. Za 45 let budou podle něj auta řízena počítačem, což má zajistit bezpečnější jízdu. Nebude proto potřeba vozidla vybavovat bezpečnostními prvky. A koneckonců vlastně ani volantem a pedály.

Na cestách by se tak člověk mohl věnovat tomu, čemu potřebuje. Při koupi si totiž zvolí, zda chce, aby mu auto sloužilo jako pojízdná ložnice, kancelář, posilovna nebo dokonce vířivka. Stejně tak si může vybrat z velikostí — pro jednu, dvě, čtyři nebo šest osob. Varianty budou ve funkci, velikosti, ale také v designu. V nabídce by měly být vozy s podobou opery v Sydney nebo třeba domku na stromě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám