Hlavní obsah

V nejstarším městě Švýcarska

Právo, Petr Veselý

Stoupali jsme v kabinové lanovce vzhůru do kopců a pod námi se zmenšovalo švýcarské město Chur. Člověk si najednou daleko víc uvědomoval mohutné hory kolem. Vytvářejí tu obrovský kotel, který protíná údolí.

Foto: Jana V. Bendová, Právo

Úzké uličky Churu

Článek

Chur je hlavní město kantonu Graubünden, který leží v jihovýchodní části země. Ale hlavně je to zvláštní, skoro až tajemné místo. Lidé tu žili už 3000 let před naším letopočtem. Chur je nejstarším městem Švýcarska.

Archeologové tu našli nástroje a další předměty pocházející z doby kamenné, tedy zhruba 11 až 13 000 let staré. Čím toto místo lidi tak přitahovalo? Chur vznikl jako osada a později jako město na cestách a obchodních stezkách. Vedly kolem Rýna skrze Alpy, hlavně z jihu na sever. Navíc má zvláštní mikroklima s velkým počtem suchých, teplých a slunečních dní. Ačkoliv jde o horskou oblast, lze tu pěstovat například víno.

Panenská příroda

Vystoupili jsme na horní stanici lanovky a vydali se směrem k hoře Brambrüesch. Louky jemně voněly a vlnily se v poryvech větru jako koňská hříva. Občas protékal dolů z kopce pramen průzračné vody a na pastvinách se pásly krávy. Po svazích se neslo cinkání jejich zvonců. Prostě idylka.

Foto: Jana V. Bendová, Právo

Chur je obklopen nádhernou přírodou.

V restauraci Brambrüesch pod stejnojmennou horou jsme si dopřáli různé druhy klobásek, salámů i sušených mas, společně s vyhlášenými sýry. Popíjeli k tomu příjemné víno ze zdejší oblasti nebo Calandu, jedno z nejznámějších švýcarských piv. Vyrábí se v Churu a jméno dostalo podle alpského vrcholu nad městem.

Po obědě nasedla část z nás na speciální koloběžky se třemi koly (dvě vzadu) a spustila po klikaté trase dolů do údolí. Jezdci nesměli podlehnout omamné vůni rychlosti a museli mít stále oči na stopkách. Zdejší mírumilovné krávy se občas zatoulají i na cestu a neznají přednost v jízdě. Občas také udělají na cestu hromádku. Projet jí nebo dostat smyk není ten pravý adrenalinový zážitek.

Foto: Jana V. Bendová, Právo

Speciální koloběžky na terénní sjezd

Cyklotras pro bikery, ale i turistických stezek, malebných horských vesnic, lázní a dalších turistických atrakcí najdete v okolí Churu desítky. Graubünden je největší a nejméně obydlený kanton. I proto tady potkáte panenskou přírodu téměř na každém kroku, včetně okolí slavných středisek, jako je Davos, Svatý Mořic, Lenzerheime, Arosa a další.

Lákadlo na ženichy

Před drogerií Obertor v centru města prodává mladík místní specialitu: likér Röteli. Že je to právě tady, není náhoda. Předci jejího majitele vymysleli tento červený třešňový likér někdy v 19. století. Ochutnáváme ho. Krásně voní po ovoci a má 26 % alkoholu. Podle tradice se pil hlavně na Silvestra a po něm, kdy mladíci chodili od domu k domu a přáli lidem hezký nový rok. Na oplátku dostávali skleničku likéru Röteli.

Traduje se, že matky, které nemohly provdat své dcery, se snažily s jeho pomocí nalákat ženichy. Jinak se likér pil hlavně v zimě, samotný i jako svařák, pak se do něj někdy přidával hřebíček, vanilka a další koření. Dnes si ho místní dávají coby aperitiv nebo po jídle, k dezertu, jako sladkou tečku na závěr.

Ráj milovníků lahůdek

V řeznictví Mark nás pozvali do svého zázemí. Ochutnávali jsme tu hebké sušené maso upravené na způsob pršutu, ale také salámy a klobásky, ve kterých bylo namíchané vepřové s jemným hovězím a pikantním kořením, nebo i zvěřina, třeba aromatické jelení maso.

Foto: Jana V. Bendová, Právo

Místní specialita připomínající suši

V jedné z restaurací jsme okusili další z místních specialit připomínající suši. Dělá se z plátků sýra, který se zabalí do sušeného masa a vloží do krup spojených jemně zakysanou smetanou. To všechno se místo do mořských řas zabalí do spařených listů mangoldu. Výsledná chuť tohoto oblíbeného předkrmu je překvapující. Aromatické ingredience se v něm mísí s jemnou smetanou.

Úzké a místy i křivolaké uličky starého města mají svůj romantický půvab. Za teplého počasí se příjemně sedí na předzahrádkách kaváren, cukráren a restaurací. Kostely, biskupský dvůr a další památky jsou hezky udržované. Pro milovníky historie představují jednu z dalších místních lahůdek. V regionálním informačním centru si mohou půjčit audioprůvodce se sluchátky a vybrat si některý ze 13 jazyků.

Foto: Jana V. Bendová, Právo

Kostel svatého Martina je jednou z nejvýznamnějších památek Churu.

Slavným podnikem je Giger Bar, který nese jméno po filmovém výtvarníkovi Hansi Rudolfu Gigerovi. Proslavil se například ztvárněním slavného snímku Vetřelec. A v duchu kasovního trháku je také koncipovaný.

Úchvatné podívané ze slavných expresů

Na nádraží v Churu stály prosklené červené vozy Bernina Expressu. Výlet s ním je krásný zážitek. Projedete nádhernou krajinou, kolem tyrkysových jezer, ledovců a zasněžených čtyřtisícovek až k palmám do italského Tirana.

Z Churu, který je důležitým železničním uzlem, si můžete zajet také do Svatého Mořice slavným Ledovcovým expressem. I tento vlak nabízí úchvatná panoramata. Jakousi přírodní show za okny. A do Curychu je to odsud jen 74 kilometrů, tedy něco málo přes hodinu.

Foto: Jana V. Bendová, Právo

Řeka Plessur obtéká staré město a za ním se vlévá do Rýna

Vyšel jsem si kousek za město. Vinice tu ubíhaly dolů směrem k centru a ke kostelu svatého Martina, jejich patrona. Město leží ve výšce 600 metrů, a když tady víno dozrává, bývají velké rozdíly teplot mezi dnem a nocí. Hrozny díky tomu získají silnější, výraznější aroma. Potvrdil jsem si to v jednom z podniků cestou zpátky při skleničce zlatavého bílého.

Rady na cestu

Do Churu můžete jet autem po dálnicích (650 km), případně letíte do Curychu (denně tam létá Swiss International Air Lines za 5000 Kč, ale v akci i za 2700 Kč) a zbytek cesty dojedete vlakem.

Pokud si pořídíte Swiss Pass, lze na jednu jízdenku jezdit po celé zemi všemi vlaky, autobusy i loděmi Swiss Travel Systému a máte volný vstup do 470 muzeí. Praktické informace o městě najdete na www.churtourismus.ch, o regionu na http://cz.graubuenden.ch nebo na www. MojeSvycarsko.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám