Hlavní obsah

Fotograf pořídil unikátní snímky běsnícího vulkánu

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běsnící islandská sopka Bárdarbunga, která se letos v druhé polovině srpna probudila k životu, fascinovala nejen cestovatele-dobrodruhy, ale také fotografy-krajináře. Jedním takovým je Iurie Belegurschi, který se nebál ve vrtulníku zamířit proklatě blízko hrdla sopky plivající rudé magma.

Foto: Iurie Belegurschi

Fotograf Iurie Belegurschi přímo v akci nad soptící Bárdarbungou

Článek

Mladý fotograf Belegurschi, narozený v Moldavsku, je na nehostinnou přírodu zvyklý. Specializuje se na focení v ledové a drsné krajině Grónska, Norska a Islandu. Právě na ostrově gejzírů pořídil minulý týden strhující snímky.

Jestliže Belegurschi obvykle vytváří umělecké, až mystické, obrázky polární záře a dalších působivých motivů, tentokrát jsou jeho fotografie spíše dokumentární. Během letu vrtulníkem zachytil rozběsněnou sopku Bárdarbunga. Láva z jejího nitra prskala až do výšky 200 metrů. Proudy žhavé hmoty doprovázel hustý kouř.

Foto: Iurie Belegurschi

Láva tryskala nebezpečně vysoko

Belegurschi nebyl zdaleka jediný, kdo si užil tuto dramatickou podívanou. Minulý týden se pilot islandských aerolinek Icelandair odklonil z běžné trasy, aby pasažérům letadla dopřál výhled na soptící a kouřící sopku. O menší zdržení nikdo nedbal, každý se spíše snažil pořídit co nejlepší fotografii. [celá zpráva]

Foto: repro Twitter Icelandair

Takový výhled měli pasažéři letu společnosti Icelandair

Poté, co na konci srpna začala z vulkánu unikat láva, zvýšily islandské úřady varování pro leteckou dopravu na nejvyšší, tedy červený stupeň. Za několik dní bylo varování sníženo na oranžový, druhý nejvyšší stupeň ohrožení.

V roce 2010 ochromila evropskou leteckou dopravu islandská sopka Eyjafjallajökul. Letošní erupce Bárdarbungy naštěstí takové důsledky neměly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám