Hlavní obsah

Návštěvnost Vysokých Tater dosáhla dlouholetého maxima

Turistická návštěvnost slovenských Vysokých Tater, které jsou častým cílem českých dovolenkářů, letos dosáhla velmi uspokojivých čísel. Vyplývá to ze sčítání turistů, které se uskutečnilo uplynulou sobotu. Počet turistů v nejvyšším slovenském pohoří se přiblížil k rekordu z 80. let minulého století.

Foto: Profimedia.cz

Tatranský Hrebienok

Článek

„Turistickými stezkami Tatranského národního parku prošlo přes 24 100 turistů. Za posledních 12 let je to nejvyšší číslo," řekla Lenka Burdová, mluvčí státních lesů v Tatrách, které sčítaní turistů ve spolupráci se správou tamního národního parku provádí od roku 1972. Největší počet turistů v Tatrách během jednoho dne, zhruba 26 500, sčítací komisaři zjistili v roce 1981.

Nejvíce navštěvovanou lokalitou v Tatranském národním parku je Hrebienok, kam vede pozemní lanovka ze Starého Smokovce a odkud pokračují značené stezky dále do pohoří. Oblast je také oblíbeným cílem rodin s dětmi.

Tradičně mnoho návštěvníků zavítalo také na Popradské nebo Skalnaté pleso. Naopak nejméně turistů sčítací komisaři zjistili v chráněné Kôprové dolině, která se v minulosti stala terčem sporu lesníků a ochranářů kvůli těžbě popadaných stromů v zóně s nejvyšším stupněm ochrany.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Údaje ze sčítání turistů lesníci využívají při rozhodování o tom, ve kterých lokalitách upřednostní údržbu značených turistických tras. Vícero stezek v Tatrách letos v květnu poškodila vichřice.

Reklama

Výběr článků

Načítám