Hlavní obsah

Selfies mají zachránit pařížské mosty před zničením

Francouzská metropole už delší dobu neúspěšně zápolí s romantickou tradicí zavěšování visacích zámků na mosty v centru města. Zamilované dvojice tím chtějí pomyslně upevnit svou lásku. Nevědomky tak ale poškozují často památkově chráněná místa. Radnice nyní zahájila novou kampaň, která má pomoci nevítaný zvyk vykořenit. Lidé mají milostná vyznání zachytit pomocí takzvaných selfies, a ty pak umístit na internet.

Foto: Profimedia.cz

Selfie možná uleví pařížským radním od problémů, které způsobují zámečky zamilovaných dvojic. Ilustrační foto

Článek

Kampaň #lovewithoutlocks nabádá návštěvníky Paříže, aby si na zdejších mostech vytvořili selfie, tady autoportrét pořízený pomocí digitálního fotoaparátu či chytrého telefonu. Fotku pak mohou nahrát na speciální internetovou stránku, kterou k tomuto účelu nechala radnice vytvořit.

Foto: Profimedia.cz

Most pro pěší Pont des Arts ověšený zámečky

Vzpomínka na romantické chvíle v Paříži tak páru zůstane i bez toho, aby důkaz jejich lásky visel na zábradlí některého z mostů a ničil tak jeho stabilitu. Letos v červnu musela pařížská policie spěšně vyklidit a uzavřít takzvaný most lásky - Pont des Arts, protože část zábradlí tíhu tisíců zámků neunesla a propadla se.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Zámky lásky se hromadí i na pražské Kampě.

Pařížská radnice si dobře uvědomuje, že narůstající tíha zámků může ohrožovat bezpečnost. Navíc zábradlí ověšené nespočtem rezavějících zámečků nevypadá zrovna dvakrát vzhledně. Stejný trend se ale mezitím ujal i v Německu, Rusku, Číně, v Itálii i v Česku. Konkrétně v Paříži postupně začal expandovat i na další mosty, a tak policie už před časem odstraňovala asi 40 zámků i z Eiffelovy věže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám