Hlavní obsah

Nová mapa láká cizince z turistického centra Prahy

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obejít v Praze nejznámější památky a lokality není žádné umění. Cestovatelskou pomůckou k trochu jiným procházkám po české metropoli je speciální mapa. „Je to takový papírový kamarád, který vás provede městem,“ říká při představování nového vydání mapy USE-IT pro mladé cestovatele Julie Dürrová, jedna z dobrovolnic, která včera v ulicích Prahy mapu rozdávala.

Foto: archiv společnosti USE-IT

Mapy po Praze rozdávají dívky s papírovými křídly.

Článek

Čtvrté vydání této speciální mapy, která se tiskne zatím jen v anglickém jazyce, je unikátní tím, že sami autoři vybírají místa, která návštěvníkům doporučují a píší i proč. „Chceme turistům ukázat i čtvrtě, kde žijeme, tím, že označíme zajímavá místa mimo turistické centrum a necháme je poznávat město na vlastní pěst. Doufáme, že zvídavé jedince naše nabídka zaujme, zůstanou ve městě déle a vypraví se třeba do Vršovic do Krymské ulice. Nechceme, aby se nechali lapit do turistické bubliny,“ vysvětluje Dürrová, která je zároveň i jednou z autorek mapy.

Osmdesát tisíc map, které byly vytištěny z finančních prostředků Magistrátu hl. m. Prahy zhruba za půl miliónu korun, je distribuováno zdarma a je k dispozici v centru společnosti USE-IT v Trojanově ulici, v centrech Pražské informační služby, na některých městských částech a v hostelech.

Foto: archiv společnosti USE-IT

Originální mapa pro mladé cestovatele

Mapa zaujme každého, kdo rád poznává města tak trochu jinak, a to i z tuzemských návštěvníků. Její tisk v češtině či jiných jazycích je však otázkou požadavku magistrátu, zatím se o něm prý neuvažuje. Kromě restaurací a hospod, kde se na rozdíl od podniků v centru Prahy netlačí turisté, a přesto mají vysokou kvalitu a skvělou atmosféru, v mapě uživatelé najdou i mnoho zajímavých rad, díky kterým porozumí specifickým pražským zvyklostem.

„Vysvětlujeme, že nejdřív se z vagónů vystupuje a pak nastupuje, což oni mnohdy nevědí. Proč se v metru stojí na jedné straně eskalátoru nebo proč pořád Pražáci spěchají. Mapa také obsahuje tipy, kam na párty, do baru nebo restaurace, ale taky turistům radíme, ať si koupí rohlík a jdou se najíst na Žofín, kde můžou pozorovat husy. Upozorňujeme například také na české suvenýry, které nekoupí od ruských prodejců na Královské cestě, ale měli by si odvézt třeba krtečka, Igráčka nebo Hořické trubičky a tužku od Koh-i-Nooru,“ popsala tipy a rady v mapě další z dívek, která s křídly na zádech mapy roznášela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám