Hlavní obsah

Nejšpinavější věc v letadle překvapivě není záchod

Novinky, fis

V americkém pořadu The Today Show byla minulý týden odhalena znepokojující fakta týkající se čistoty v letecké dopravě. Nebezpečné bakterie odborníci odhalili nejen na různých místech v letadlech, ale už během procesu odbavování.

Foto: Profimedia.cz

Kontrolní hygienické testy v letadlech přišly na řadu nebezpečných bakterií. Ilustrační foto

Článek

Hygienické testy byly v USA provedeny na různých letech odlišných leteckých společností, aby byly výsledky co nejobjektivnější. Nabrané vzorky poukázaly na četné bakteriální nástrahy, které na pasažéry číhají už na letišti.

Kontrola nádob používaných na boty, tašky a další osobní věci při odbavení upozornila na přítomnost nebezpečných bakterií. Ty na těchto místech byly v takové koncentraci, že ohrožují lidské zdraví. Podle slov lékaře Roberta Glattera z nemocnice Lenox Hill v New Yorku hrozí onemocnění kůže nebo měkkých tkání. Vést mohou až k infekcím krve.

Nebezpečí číhá skoro všude

Ani po nástupu do letadla není situace uspokojivější, ba naopak. Úklid mezi jednotlivými lety evidentně nepřináší takový efekt, jaký by měl. Snad nejhorších výsledků dosáhla hygienická úroveň vysunovacích stolků na jídlo a nápoje. Podle některých letušek na nich prý pasažérky občas přebalují své ratolesti.

Plné bakterií byly také bezpečnostní pásy. Provedené testy na nich rozeznaly bakterie rodu Bacteroides, které se vyskytují v mikroflóře lidských střev. Podle Glattera mohou v organismu způsobovat závažné infekce. Americká Auburn University přišla na to, že bakterie MRSA a Escherichia coli přežívají až několik dní na ručních opěrkách, klice u WC, stolcích, roletách na okénkách a také sedačkách i jejich kapsách.

Aby se tato situace zlepšila, není v pasažérově moci. Může ale dbát na zvýšenou hygienickou bezpečnost — například otřít svůj stolek desinfekčními ubrousky, umývat si důkladně ruce a nedotýkat se naboso koberce na podlaze.

Reklama

Výběr článků

Načítám