Hlavní obsah

Boj, který nemohl mít vítěze: Stádo hrochů stanulo proti desítkám krokodýlů

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotograf Marc Mol pořídil při svém pobytu v zambijském národním parku Jižní Luangwa v roce 2011 sérii výjimečných fotografií. Do agentur se je rozhodl prodat až koncem minulého týdne, a tak mohou nyní milióny lidí po celém světě vidět, jak to vypadá, když se střetne zhruba stovka hrochů s ještě o něco větším počtem krokodýlů.

Foto: Marc Mol/Mercury Press, Profimedia.cz

Hroši nejsou zvyklí z boje utíkat. Když se jim však postaví krokodýli, musejí si dávat pozor.

Článek

Marc Mol dlouhá léta fotí snímky v divočině a nebojí se vstoupit ani na ta nejnebezpečnější místa. A neváhal nastoupit ani do hodně improvizovaného letounu, který umožňuje poměrně nízké přelety nad přírodou. Můžeme si jen představovat, jak by to asi dopadlo, kdyby mechanizovaný samolet selhal.

Foto: Marc Mol/Mercury Press, Profimedia.cz

Marc Mol se vydal nad řeku v jediném stroji, ze kterého bylo možné drsný výjev přírody nafotit.

Hladoví krokodýli se tam vrhnuli na skupinu hrochů v jediné chvíli, kdy je mohou ohrozit - tedy ve vodě. Na fotografiích je jasně patrné tělo jednoho mrtvého hrocha, zatímco zbytek stáda se vydal dále proti proudu řeky. Padlého přítele museli nechat za zády. Podle fotografa však bez ztrát nevyvázli ani krokodýli, z nichž bylo také několik viditelně zraněných.

Foto: Marc Mol/Mercury Press, Profimedia.cz

Jeden z hrochů v boji s krokodýly neobstál

Mol se odhodlal k rannímu letu, což je v oblasti nejlepší čas spatřit pohromadě větší množství zvířat. Přiznal ale, že se mu při přeletu nad brutální bitvou pořádně tajil dech.

Foto: Marc Mol/Mercury Press, Profimedia.cz

Val hrochů proti linii krokodýlů. Člověk by neobstál ani pro jedné skupině...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám