Hlavní obsah

Čtvrtina lidstva žije v nejnebezpečnějších městech světa

Nekontrolované rozrůstání měst do oblastí, které jsou ohrožené zemětřesením, tsunami, tropickými bouřemi či sopečnými erupcemi, ohrožuje nejen obyvatele zmíněných míst, ale je to jedna z největších globálních hrozeb lidstva. Vědci ve studii zveřejněné v časopise Natur odhadují, že v místech ohrožených přírodní katastrofou žije asi čtvrtina lidstva, většina z nich je soustředěná v ohromných městech.

Foto: Profimedia.cz

Nejnebezpečnějším městem světa je podle pojišťoven japonská Jokohama

Článek

Zajišťovna SwissRe vypracovala na základě svých statistických dat seznam 616 nejrizikovějších míst na světě, kde přírodní katastrofy ohrožují nejen lidstvo, ale i ekonomiku. Žije v nich 1,7 miliardy lidí, asi 25 procent světové populace. Většina z nich je soustředěná v ohromných městech, těch je nejvíce v Asii (334). V Evropě je rizikových 90 městských aglomerací, v Severní Americe 83, v Africe 60 a v Jižní Americe 49.

Z těchto statistik pojišťovna vybrala deset nejrizikovějších měst na světě, kde hurikány, zemětřesení tropické bouře, cyklóny, tsunami, povodně a sopečné erupce ohrožují lidstvo nejvíce.

Škody, které extrémní počasí způsobí, ovšem ohrožují nejen dotčená místa, ale světovou ekonomiku. Vzhledem k tomu, že odborníci očekávají častější výkyvy počasí, ekonomové varují, že v budoucnosti může počasí rozkývat či zhroutit světové trhy.

Nejhorší přírodní katastrofou se podle pojišťovny stal v loňském roce tajfun Hayan na Filipínách. Nejdražší pojistnou událostí byly podle SwissRe povodně ve střední Evropě.

Lidé jsou ale nepoučitelní  a ohrožená města se nadále rozrůstají.

1) Jokohama

Ve druhém největším městě Japonska žije kolem 3,7 miliónu lidí. Oblast ohrožuje zemětřesení, monsuny, záplavy a tsunami. Při zemětřesení v roce 1923 zahynulo více než 142 tisíc lidí.

2) Manila

Foto: Erik de Castro , Reuters

Filipínec u zničeného majetku

Hlavní město Filipín kromě zemětřesení nejvíce ohrožují tajfuny. V minulém roce  se přes oblast přehnal tajfun Haiynan, který si vyžádal více než pět tisíc obětí a 3,5 miliónu lidí bez střechy nad hlavou.

3) Hongkong

Region je domovem více než 42 miliónů lidí. Právě toto místo ovšem sužují jedny z nejsilnějších tropických bouří a ruku v ruce s nimi cyklóny a záplavy.

4) Ósaka-Kóbe

Foto: Profimedia.cz

Zemětřesení v Kóbe

Oblast kolem japonského města Ósaka a Kóbe obývá kolem 15 miliónů lidí.  Kromě zemětřesení oblast ohrožují záplavy, tajfuny, bouře a povodně.

5) Jakarta

Foto: Supri, Reuters

Zatopené ulice Jakarty.

Hlavní město Indonésie obývá 28 miliónů obyvatel.  Dvě pětiny oblasti Jakarty se nacházejí po úrovní moře.  Město ohrožuje především zemětřesení a  záplavy.

6) Nagoja

Čtvrté největší město Japonska, žije v něm 2,3 miliónu obyvatel a ohrožují ho především tsunami.

7) Kalkata

Foto: Profimedia.cz

Kalkata a následky jedné z bouří

S 14,1 miliónu obyvatel je Kalkata třetí největší aglomerací v zemi. Město ohrožují záplavy, tsunami a hurikány.

8) Šanghaj

Foto: Profimedia.cz

Šanghaj a záplavy

Jedno z nejvýznamnějších průmyslových měst Číny, současně patří mezi nejohroženější místa země, které ohrožují  záplavy. Město se rozkládá při ústí řeky Jang-c'-ťiang do Východočínského moře.

 9) Los Angeles

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Los Angeles

Největší město ve státě Kalifornie je nejvíce ohroženo zemětřesením. V městě žije téměř 15 miliónů lidí.

10) Teherán

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Teherán, hlavní město Íránu

V íránském hlavním městě žije podle oficiálních údajů asi 12 miliónů lidí, neoficiálně je to o tři milióny více.  Oblast se přitom rozkládá na místě, které patří k nejkritičtějším pásmům na Zemi vzhledem k seizmické aktivitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám