Hlavní obsah

Thajská vláda zrušila výjimečný stav

V Bangkoku a okolních provinciích přestal platit výjimečný stav, který byl zaveden 22. ledna a který měl mimo jiné negativní dopady na tamní ekonomiku. Thajská vláda se ho rozhodla zrušit poté, co v Bangkoku ubylo protivládních demonstrantů. Podle serveru CNN by to mělo vést ke zvýšení počtu turistů v zemi, pro kterou je cestovní ruch klíčovým odvětvím.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Demonstrace v thajském Bangkoku už neohrožují zdejší turistiku.

Článek

Výjimečný stav umožňoval bezpečnostním složkám vyhlašovat zákaz vycházení, zadržovat podezřelé bez formálního obvinění, cenzurovat média, zakázat politická shromáždění více než pěti osob nebo zřizovat zvláštní bezpečnostní zóny ve městě. Nicméně protivládní demonstrace i tak pokračovaly, a postupně slábly.

V thajské metropoli od loňského listopadu demonstrovali přívrženci opozice za pád vlády premiérky Jinglak Šinavatrové, kterou obviňovali z korupce. Také tvrdili, že kabinet ve skutečnosti z exilu řídí premiérčin bratr Tchaksin Šinavatra, který byl svržen při vojenském převratu v roce 2006 a který ve vlasti čelí obvinění ze zneužívání moci a korupčního chování. Vůdci protestů žádali rezignaci ministerské předsedkyně a chtěli, aby byl do čela země dosazen nevolený orgán, který by přijal volební a další politické reformy.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Protivládní nepokoje v Thajsku bývají převážně klidné. Občasné násilnosti si ale od listopadu podle serveru BBC vyžádaly nejméně 23 mrtvých a stovky zraněných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám