Hlavní obsah

Pythagorův rodný ostrov obrůstá vinicemi

Novinky, Karolína Vrbasová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecký Samos je jedním z klenotů Egejského moře. Zelený ostrov s krásnými plážemi je ideálním místem pro ty, kteří vyhledávají klidnější lokality bez zástupů turistů. Nabízí také řadu pozoruhodných míst pro cestovatele, kteří při dovolené rádi podnikají výlety.

Řecký ostrov Samos

 
Článek

Řecký ostrov Samos o rozloze 478 kilometrů čtverečních leží u pobřeží Malé Asie naproti Turecku. Pokrývá ho bujná vegetace a je proslulý svými vinicemi. Na první pohled turisty okouzlí křišťálově modrým mořem, všudypřítomnou zelení, majestátnými horami a písčitými i oblázkovými plážemi.

Vše dokreslují malebné řecké taverny. Hlavní město Samos se rozprostírá v severovýchodní části ostrova. Klikatí se tu malebné uličky a je odsud nádherný výhled do okolí. Město tvoří dvě části. Staré město Vathy přímo dýchá tradiční řeckou atmosférou, nová část nese název Samos Town. Právě zde se soustřeďuje veškerý ruch města.

Na ostrově je kromě okouzlující krajiny mnoho historicky zajímavých míst. Velké množství turistů navštěvuje město Pythagorion na jihovýchodním pobřeží Samosu. Tam je také letiště.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na město Samos.

Za procházku v Pythagorionu stojí mimo jiné i promenáda okolo přístavu. Město nabízí také návštěvu archeologického muzea či pozůstatků středověkého divadla. Je pojmenováno podle slavného matematika Pythagora, který se na ostrově narodil.

Plodná krajina

Na západě ostrova lze navštívit Heraion, rozvaliny kdysi největšího chrámu Řecka. Atraktivním turistickým cílem pro ty, které nebaví se jen válet u moře, je hora Kerkis s nadmořskou výškou 1433 metrů. Úpatí hory patří oblíbenému letovisku Votsalakia-Kampos. Zhruba tři kilometry odsud je i vyhlášená písečná pláž Psili Amos. Za obzvláště malebné je pak označováno zdejší městečko Kokkari.

Samos je ostrovem velmi zeleným a úrodným. Zdejší kopce pokrývají borovice a různé druhy keřů. Ozdobou místní krajiny jsou také pomerančovníkové, fíkovníkové a olivovníkové háje.

Na svazích hory Ambelos se pěstuje nejaromatičtější muškátové víno na světě. Právě víno patří k důležitým vývozním artiklům ostrova a objednávají si ho dokonce i do Vatikánu.

Foto: Profimedia.cz

Rozlehlé vinice v centrální části ostrova Samos.

Hrozny se ošetřují i sbírají ručně, poté se suší na slunci a nechávají zrát pět let v pryskyřičných dubových sudech. Objevitelem některých jejich specifických chutí a pečovatelem o muškátové víno je diplomovaný chemik a enolog Constantinos Raptis.

Malou vadou na kráse tohoto místa může být pro teplomilné turisty teplota moře. Ta se pohybuje okolo 18 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám