Hlavní obsah

Berounsko: Od filmového lomu k pramenu s léčivou vodou

Novinky, Ondřej Kořínek
Beroun

V podzimním čase, kdy ze stromů padá listí a krajina září barvami, vede jeden z možných výletů na Berounsko. Cílem ale nebude oblíbený hrad Karlštejn ani nedaleký Tetín, ale trojice míst, kde můžeme obdivovat modrou hladinu jezera, vodopády a jeskyni s klášterem.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Lom Velká Amerika

Článek

Putování chráněnou krajinnou oblastí Český kras začneme u filmového lomu Velká Amerika. Ten svojí scenérií uchvátil i filmaře natáčející v 60. letech minulého století komedii Limonádový Joe či o něco později pohádkový příběh Malá mořská víla.

Vápencový lom je největší ze zdejších lomů a přitahuje rovněž nejvíce turistů. Hloubka dosahuje až do 80 metrů a délka asi 800 metrů. V tomto lomu bylo šest těžebních pater. Dále je prošpikován štolami, které ho propojují i s některými okolními lomy.

Od jezera k vodopádům

K lomu vás z Prahy doveze autobus. Jestliže cestujete autem, pohodlně zaparkujete přímo na místě u obce Mořina, odkud se vypravíte kolem lomu po žluté stezce. Asi nejkrásnější pohled na modré jezero, od jehož hladiny se odrážejí sluneční paprsky, je ze západu — ve směru od lomu Mexiko, který je hned vedle.

Po načerpání atmosféry českého Grand Canyonu vkročíme do hustého lesa, v jehož nitru vede červená stezka podél Bubovických vodopádů. Ty jsou méně známým turistickým cílem Českého krasu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Část Bubovických vodopádů

Zdroj malých vodopádů je Bubovický potok, který v suchých obdobích vysychá. Po jeho proudu narazíte na jeskyně využívané některými turisty jako jakési noclehárny nebo třeba na dřívější trampskou restauraci s názvem Kubrichtova bouda. Ta nyní funguje jako výzkumná terénní stanice.

Po lese se proháněli kovbojové na koních 

Pokud půjdete po proudu potoka dál, dovede vás do obce Srbsko, kde se vlévá do Berounky. Obec nabízí možnost občerstvení a odpočinku před cestou k dalšímu cíli. Kdo dá přednost přírodě před vysedáváním v hostincích, vydá se od vodopádů po naučné stezce směrem do Svatého Jana pod Skalou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Klášter a skála, ze které je vidět na celou obec

Cestu zpříjemní nejen zvuky tekoucího potoka a zpěv ptáků, ale možná také informační tabule, z nichž se dozvíte vše o zdejší krajině. Několik zastávek s lavičkami osvěží trasu střídající údolí s kopci. Atmosféru výletu pak dokresluje skupinka jezdců na koních, kteří svým zevnějškem nápadně připomínají filmové kovboje.

Před koncem cesty se projděte korytem vyschlého potoka pod skálou, která představuje cíl. U kříže tyčícího se nahoře na skále nezůstane snad žádný fotoaparát vypnutý. Panorama obce s klášterem benediktinů, údolí lemované domky a barevnou podzimní přírodu si chce zkrátka zvěčnit každý, kdo se sem vydá.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Zbytky skalního kostela

Svatý Jan pod Skalou je malá obec se zhruba 170 obyvateli. Zdejší dominantou je bývalý klášter benediktinů s kostelem Narození sv. Jana Křtitele. V klášteře je teď mimo jiné kolej vyšší odborné školy.

Místní kostel je netradiční. V jeho útrobách najdeme potemnělý skalní kostel sv. Ivana. Jméno mu dal poustevník sv. Ivan, který tam přišel v druhé polovině 9. století. Ve skalním kostele byl také pohřben. Kromě onoho hrobu si lze prohlédnout i kámen s otisky poustevníkových chodidel.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Krypta mnichů kláštera

Zajímavostí je tu víc. V kostele je zachovalý oltář s kryptou mnichů, staré náhrobní kameny a průhledným křížem ozdobený Bořivojův oltář, který umí předpovídat počasí. Když má přijít déšť, kámen se orosí, v případě hezkého počasí je naopak suchý.

Za prohlídku stojí také původní travertinová jeskyně, z jejíž venkovní části vychází pramen Ivan. Silně mineralizovaná voda tohoto pramene je velmi vyhledávaná zdaleka nejen místními obyvateli. Podle odborníků může pomoci s léčením očních zánětů, brzdit odvápňování organismu nebo urychlovat regeneraci zlomenin.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Pramen Ivan je vyhledávaný pro své léčivé účinky

Po návštěvě jeskyně můžete zamířit ještě na procházku po klášterní zahradě, ze které vede jen několik kroků ke zdejšímu hřbitovu s kaplí v neogotickém slohu. Tam je rodinná hrobka Bergerů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Hřbitov s kaplí a hrobkou Bergerů

V obci je pro návštěvníky placené parkoviště, restaurace i jiné občerstvení. Nechybí muzeum, ekologické centrum a zastávka pražské MHD. Autobusem 384 se dopravíte na konečnou stanici v Praze-Zličíně.

Reklama

Související články

Tetín: Zrcadlo českých dějin

Píše se rok 921, když dva vrahové připraví o život babičku svatého Václava, kněžnu Ludmilu. Stalo se tak na středočeském hradišti Tetíně. Události dávných...

Výběr článků

Načítám