Hlavní obsah

Nové nejvýše položené letiště světa zahájilo provoz

V Číně v pondělí zahájilo provoz nejvýše položené civilní letiště na světě. Nachází se ve výšce 4411 metrů nad mořem v neklidné a odlehlé oblasti na jihozápadě provincie S'-čchuan. Z pozice nejvýše položeného tak sesadilo letiště Bangda v Tibetu, které leží ve výšce 4334 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Nové čínské letiště Tao-čcheng Ja-ting

Článek

Nové letiště Tao-čcheng Ja-ting zkrátí dobu přepravy z okresu Tao-čcheng do hlavního města provincie Čcheng-tu ze dvou dnů na 65 minut. Agentura Nová Čína uvedla, že z letiště budou létat letadla i do Šanghaje a dalších velkých čínských měst, jakými je Kuang-čou a Čchung-čching.

Výstavba letiště trvala dva roky a celková investice činila 1,58 miliardy jüanů (téměř pět miliard korun). Letiště by mělo být schopno ročně odbavit 280 tisíc cestujících a má otevřít turistům cestu do blízké přírodní rezervace Ja-ting, známé svými nedotčenými přírodními krásami.

Opravy a vylepšení

Čína se v posledních letech pustila do programu v objemu mnoha miliard dolarů, jehož cílem je modernizace starých letišť a výstavba nových, zvláště v opuštěných částech na západě země. Program má pomoci posílit ekonomiku země.

Některá z letišť, jejichž modernizace je v plánu, jsou v oblasti Tibetu, jehož obyvatelé nejsou spokojeni s politickou nadvládou Číny. Často tak mají dvojí účel, protože v době nepokojů budou moci být do oblasti rychle přepraveny vojenské jednotky, upozornila agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám