Hlavní obsah

Symboly industriální Ostravy se staly studentské sochy

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Ostragen, Menhir a Pocta hornictví - tak se nazývají kovové plastiky, které od konce srpna do pátku 13. září vznikaly pod rukama mladých studentů sochařství a uměleckého kovářství ve školní kovárně Vítkovických železáren v Ostravě.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Třiadvacetiletý student sochařství Jan Špaček vytvořil sochu Menhir ze zkoušek oceli.

Článek

„Jejich díla symbolizují Ostravu industriální, to bylo totiž téma letošního 5. ročníku Sympozia prostorových forem, které naše škola pořádala. Oslovili jsme pět dvojic mladých sochařů či studentů sochařství, kteří pracují s kovem,“ popsal Právu ředitel soukromé základní a umělecké školy Ave Art Ostrava Jaroslav Prokop.

Prokop zároveň dodal, že hotové sochy budou do konce října vystaveny před Domem kultury města Ostravy. „V rámci projektu by pak měly být zasazeny do exteriérů moravskoslezské metropole. Trvale se usídlí v památkově chráněné Jubilejní kolonii v Ostravě-Hrabůvce,“ upřesnil.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ostravští studenti při práci na kovové plastice Pocta hornictví zpodobňující mystickou bytost stvořenou z koně a důlního vozíku.

Obyvatelé Ostravy i přijíždějící turisté se tak mohou těšit například na mystickou bytost stvořenou z koně a důlního vozíku, kterou vytvořili se svými studenty sochařství umělečtí kováři z Milostovic Ondřej Géla a Jan Balner a jejich tým.

„Plastika se nazývá Pocta hornictví. Důlní vozík je spjatý s historií Ostravy, kůň zase symbolizuje sílu a živost města,“ popsal dílo Géla.

Třiadvacetiletý Jan Špaček zase stvořil sochu s názvem Menhir. „Zvolil jsem menhir, protože jsem chtěl vytvořit mystické místo. Menhir jsem poskládal ze zkoušek oceli, které jsem odkoupil jako šrot. Plánoval jsem sochu i natřít uvnitř fosforeskující barvou, abych jí dal duši,“ popisoval student Fakulty umění Ostravské univerzity oboru sochařství.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Lukáš Dvorský při práci na plastice Ostragen, což je gen, který v sobě podle vědců mají obyvatelé Ostravy, čímž líp zvládají smog.

Špačkův spolužák Lukáš Dvorský vyrobil kovovou plastiku s názvem Ostragen, což je gen, díky kterému podle pražských vědců obyvatelé Ostravy lépe zvládají smog. „Chtěl jsem zachytit dopad průmyslu na člověka, proto jsem zvolil zvětšený gen typického Ostraváka,“ usmál se mladý umělec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám