Hlavní obsah

Pestrobarevný gejzír je fascinující ozdobou pouštní krajiny

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přírodní poklad, člověkem před necelými sto lety objevený naprostou náhodou, tryská ze země v poušti Black Rock Desert v americké Nevadě. Jedná se o horký pramen, který strhává pozornost turistů kvůli změti barev, jež ho zdobí.

BEZ KOMENTÁŘE: Nádherný nevadský gejzír Fly

 
Článek

Gejzír Fly se nachází v poušti Black Rock Desert v nevadském okrese Washoe na severozápadě země. Najít ho můžete také pod názvem Fly Ranch Geyser. Řasy a sinice vykouzlily na kamenných „stěnách“ fascinující hru barev - žlutou, zelenou a hnědou tu střídá červená, oranžová a béžová.

Tři vrcholy gejzíru obklopují kaskádovitá jezírka s horkou vodou bohatou mimo jiné na uhličitan vápenatý. Útvar leží v nadmořské výšce 1223 metrů na soukromém pozemku, takže se turisté nezvyklou podívanou bohužel nemohou kochat z bezprostřední blízkosti. Díky výraznému zabarvení gejzír ale nelze přehlédnout ani z dálky.

Foto: Profimedia.cz

Proud vody z gejzíru Fly trochu připomíná sloní tryskání vody z chobotů.

Gejzír byl objeven v roce 1916, zanedlouho tedy oslaví jubileum, když se tehdejší majitel pozemku rozhodl v místě vyhloubit studnu. Dělníci tehdy narazili na geotermální pramen. Ten aktuálně chrlí vodu nepřetržitě, a když zafouká, jeho proud je rozprašován do širokého okolí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám