Hlavní obsah

Nad Bouzovem se znovu vznášejí balóny

Právo, Miloslav Hradil
Bouzov

Třiadvacet horkovzdušných balónů z Česka a Slovenska se účastní již 13. ročníku akce Balóny nad hradem, která začala v pátek ráno v Bouzově na Olomoucku. „Zájem o ni je každý rok velký. Například loni na ni zavítalo přes deset tisíc návštěvníků a letos předpokládáme obdobný počet,“ řekl Právu jeden ze spoluorganizátorů Josef Doležel ml.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Balónová fiesta nabízí vždy zajímavé pohledy.

Článek

V tuzemsku je podle odhadů okolo 150 balónů a přes sto pilotů, kteří se scházejí na různých fiestách. Ta v Bouzově patří k největším. „Jsem tu letos již potřetí. Je to takové příjemné zakončení letové sezóny, byť ještě v září, v době babího léta, bývá létání pěkné,“ svěřil se Právu krátce po vzletu pilot Lubomír Šmída.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Fiesty na Bouzově se letos účastní 23 balónů z Česka a Slovenska.

K létání se dostal před pár lety náhodou. V Konici na Prostějovsku má řeznictví, uzenářství a železářství. „Vyhrála jsem se sestrou v rádiu let balónem a proto, abychom se nehádaly, kdo poletí, věnovaly jsme let tátovi,“ řekla Právu Šmídova dcera Zuzana Klimešová, která už je sama také pilotkou.

„Chytlo mě to tak, že jsem jel do výrobny v Brně a balón koupil,“ dodal k tomu pilot.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Lubomír Šmída a jeho dcera Zuzana Klimešová obvykle pilotují balón každý sám. V pátek si do jeho koše při bouzovské fiestě stoupli oba.

Na programu fiesty je od pátku do neděle celkem pět hromadných startů balónů s ukázkami létání v blízkosti bouzovského hradu. V sobotu bude součástí fiesty i doprovodný program, který začne v 15 hodin na hřišti v Bouzově.

Návštěvníci se mohou těšit na hudební vystoupení Leony Machálkové, Jarka Filgase, připraveny budou nejrůznější hry pro děti, prezentace leteckých modelů či výstava hasičské techniky.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Balóny létají nad romantickým hradem Bouzov

Romantickou kulisu hradu pak doplní i oblíbené večerní balónové svícení, které se za příznivého počasí uskuteční v sobotu v 21.30 hodin. „Balóny se budou rozsvěcovat a zhasínat za doprovodu hudby. Je to úžasná podívaná a věřím, že lidi nadchne stejně jako v minulých letech,“ poznamenal Doležel, který je sám pilotem balónu.

V rámci fiesty se uskuteční v sobotu mimo jiné i let dvou dobrovolných dárců krve, kteří vyhráli v soutěži Daruj krev a leť balónem. Tu na podporu dárcovství krve v Olomouckém kraji připravil v rámci projektu Pomáháme pomáhat Český červený kříž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám