Hlavní obsah

Nepál: Horolezci budou moci na pět dalších osmitisícovek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepál hodlá zpřístupnit horolezcům pět dalších vrcholků dosahujících výšky nad 8000 metrů, a to už od začátku letošní podzimní horolezecké sezóny. V úterý o tom informovaly místní turistické úřady.

Foto: Profimedia.cz

Lhoce Middle a král všech světových hor - Mount Everest

Článek

V současnosti Nepál horolezcům umožňuje výstup na osm horských vrcholků s nadmořskou výškou nad 8000 metrů včetně nejvyšší hory světa Mount Everestu. Nyní země plánuje zpřístupnit tři další vrcholky v oblasti Kančendženga a dva v oblasti Everestu.

Lhoce Middle, Lhoce Šar, Kančendženga South, Kančendženga Central a Kančendženga West, které všechny měří více než 8400 metrů, budou brzy otevřeny pro expedice po schválení od Mezinárodní horolezecké federace (UIAA).

Podle nepálského ministerstva turistiky tato ve Švýcarsku sídlící organizace zastupující horolezce z celého světa patrně rozhodne o pěti vrcholcích na svém každoročním zasedání na začátku října.

Příznivé změny

Nepál doufá, že tento krok jednak zvýší zisky, které z horolezectví zemi plynou, ale mohl by rovněž povzbudit horolezce, aby se snažili zdolat nově zpřístupněné vrcholky. To by mohlo snížit provoz na těch nejfrekventovanějších včetně Mount Everestu.

Lhoce Middle a Lhoce Šar jsou oba vedlejšími vrcholky hory Lhoce, která je čtvrtá nejvyšší na světě, zatímco Kančendženga South, Central a West jsou vedlejšími vrcholky třetí nejvyšší hory světa Kančendžengy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám