Hlavní obsah

Hygienici zakázali koupání v pražském Šeberáku i na dalších koupalištích

V průběhu posledního týdne se kvalita vody v přírodních koupalištích Česka na mnohých místech zhoršila. Pro některé vodní plochy vydaly krajské hygienické stanice dokonce zákaz koupání. Na vině jsou často sinice, kterým se v nynějších vedrech daří.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Než se vyrazíte koupat k jezeru či rybníku, zjistěte si jeho aktuální stav vody. Té horka nesvědčí.

Článek

Pražští hygienici zakázali kvůli sinicím koupání v Šeberáku. Na Hostivaři a v nádrži Džbán jsou v menší míře sinice také, takže tam mohou mít problémy citlivější lidé, například alergici, těhotné ženy nebo děti.

V nádrži Divoká Šárka je voda nezávadná, vhodná ke koupání je i v motolském rybníku. Lhotka je letos mimo provoz.

Na Vysočině je uzavřená trojice koupališť

Také kvalita vody na přírodních koupalištích ve Středočeském kraji se kvůli horku zhoršila. Nejhorší je v jezeře Hradišťko I. u Kolína, kde platí zákaz koupání. V Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku není voda vhodná ke koupání. Na dalších místech se lze koupat bez obav.

Na Vysočině platí zákaz koupání ve třech přírodních koupalištích – nádrži Pilská ve Žďáru nad Sázavou, polenském Pekle a rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku. Kvůli velkému množství sinic a chlorofylu ve vodě podle hygieniků akutně hrozí újmy na zdraví. Zcela čistou vodu si z 19 aktuálně prověřených koupališť v kraji udržely jen Trnávka na Pelhřimovsku a Šiklův mlýn.

Rovněž na sledovaných jihočeských koupalištích voda kvete a obsahuje sinice. Na orlické vodní nádrži na tábořišti Podolsko platí zákaz koupání. U dalších orlických pláží na Radavě a Vojníkově odborníci označili vodu za nevhodnou ke koupání. Stejně ohodnotili Staňkovský rybník na Jindřichohradecku. Zhoršená kvalita vody je na pláži v Černé v Pošumaví na lipenské nádrži.

Nejen rybníky, ale i řeky

V Ostravě je zdraví nebezpečná voda v řece Ostravici. V nádrži Baška na Frýdecko-Místecku může být kvůli sinicím koupání nebezpečné pro citlivé jedince. Ostatní místa ke koupání v Moravskoslezském kraji mají vyhovující kvalitu vody.

Ke koupání není vhodná voda rovněž na dvou místech v Libereckém kraji – Sluníčku v Chrastavě na Liberecku a koupališti v Hořeních Pasekách pod Ještědem. Lidé by se neměli koupat ani v nádrži Horka ve Stráži pod Ralskem, která ale slouží spíš k vodnímu lyžování. Koupání v Máchově jezeře by mohlo způsobit problémy citlivým lidem, jinde v regionu je kvalita vody jen mírně zhoršená.

Nezapomeňte na sprchu

V Karlovarském kraji byste se po koupání v nádrži Rozkoš u České Skalice na Náchodsku měli raději osprchovat. Ostatní rozbory v regionu potíže s kvalitou vody neodhalily.

Většina koupališť v Plzeňském kraji má vodu vhodnou ke koupání, někde se dokonce dle hlášení hygieniků kvalita zlepšila. Nevhodné ke koupání je pouze koupaliště Podhájí na Domažlicku. Ve většině hygieniky sledovaných přírodních koupališť v Ústeckém kraji je voda nezávadná.

V Pardubickém kraji rovněž zůstává čistá. Nikde není koupání zakázáno, mírně znečištěné jsou jen rybníky Rosnička na Svitavsku a Hluboký na Pardubicku či vodní plocha Konopáč na Chrudimsku.

Lidé si mohou stále bez obav zaplavat i v jezeře Poděbrady u Olomouce. Na jihu Moravy se kvalita vody místy trochu zhoršila, ale zdraví neohrožuje. Třeba v Brněnské přehradě má voda nejlepší možnou kvalitu. Špatná situace přetrvává pouze v rybníku Olšovec na Blanensku, kde se přemnožily sinice.

Reklama

Výběr článků

Načítám